WWF: harminc óránként eltűnik egy orrszarvú

A Természetvédelmi Világalap (WWF) információi szerint 2010 első félévében összesen 230 orrszarvút öltek meg vadorzók a Dél-Afrikai Köztársaságban.

Átlagosan tehát harminc óránként pusztult el egy szélesszájú vagy egy keskenyszájú orrszarvú. A vadorzás hasonlóan kegyetlen méreteket csak az 1970-es években öltött.
A környezetvédelmi világszervezet becslései szerint hasonlóan kritikus a helyzet a szomszédos Zimbabwében is, ahol az állatok állománya 2007-ig megerősödött, de a két évvel ezelőtti vitatott parlamenti választások óta a régióban kaotikus állapotok uralkodnak és elharapózott a vadorzás.
“A szarvak Afrikából elsősorban Vietnamba kerülnek, ahol porrá zúzott állapotban kétes, gyógyhatású szerként alkalmazzák őket” – mondta el Stefan Ziegler, a WWF fajtavédelmi szakértője.
A WWF szerint Afrikában meg kell erősíteni az ellenőrzést, és végre érvényt kell szerezni a vadorzók elleni törvényeknek. Gyakran ugyanis még csak megközelítőleg sem merítik ki az eljárások során a lehetséges büntetési mértéket.
Ugyanakkor az importáló országban, Vietnamban megfigyelhető joghézag is kedvez a csempészetnek: bár a szarvval való kereskedelmet büntetik, birtoklása megengedett.

A WWF kezdeményezésére Hanoiban dél-afrikai kormányképviselők delegációinak részvételével ülést szerveztek, amelyen jelenleg vietnami kollégáikkal a vadorzás és az orrszarvúakkal való kereskedelem elleni harc megfelelő lépéseiről tanácskoznak.
“A vadorzás elterjedése nagy veszélyt jelent az orrszarvúak számára. Az állatok nem szaporodnak elég gyorsan ahhoz, hogy ellensúlyozzák a kilövések miatti erőteljes létszámcsökkenést” – mondta el Ziegler.
Csak Zimbabwében tizenöt százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú orrszarvúk állománya. 2007 és 2009 között Afrika hét államában összesen 470 orrszarvút terítettek le törvénytelenül.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.