WWF Év Állata Verseny: szavazz a Szabadság-sziget legmenőbb lakójára!

Az Év Állata Verseny keretében szavazz Te is az evallata.hu oldalon, hogy kiderüljön, a Szabadság-szigeten élő különleges állatok, az európai vidra, a fekete gólya és a halványfoltú küllő közül melyik a legmenőbb! Az állatok esélyeit örökbefogadóik, Weisz Fanni, Janicsák Veca és Kiss Ádám növelik.

A szavazók között értékes ajándékok találnak gazdára. A játék kezdeményezője, a WWF Magyarország öt éve dolgozik azon, hogy a Life+ és a Coca-Cola Magyarország pénzügyi támogatásával helyreállítsa a Szabadság-sziget élővilágát.

A védett, Mohács melletti Szabadság-sziget fái között egykor ritka madarak fészkeltek, halbölcsőiben számos értékes halfaj ívott. A különleges élőhelyet ölelő Duna-mellékág azonban egy keresztgát miatt 30 éve nem kap megfelelő vízutánpótlást, így szinte teljesen feltöltődött. A WWF Magyarország a Coca-Cola Magyarország és további partnerei segítségével a terület rehabilitációja mellett kötelezte el magát. Az élőhely-helyreállítás 2013 végén befejeződik, így a Duna újra birtokba veheti egykori mellékágát és szigetét.

A WWF Magyarország e különleges alkalom közeledtével meghirdeti az Év Állata Versenyt: derüljön ki, hogy az élőhely három védett őshonos állata közül melyik a legkedveltebb! A megmérettetés ideje alatt, április 8-a és május 22-e között az európai vidra, a fekete gólya és a halványfoltú küllő az evallata.hu weboldalon várják minden természet- és állatbarát szavazatát. A három állatfaj esélyeit három híresség növeli, akik a fajok jelképes örökbefogadásával fejezik ki a Szabadság-sziget élőhely-helyreállítás és a biológiai sokféleség iránti elkötelezettségüket.

„Kiskoromban rajongva néztem az állatmentős műsorokat, és minden vágyam az volt, hogy állatvédő lehessek! – meséli lelkesen Weisz Fanni, az európai vidra örökbefogadója. „Bár másfelé vezetett az utam, a természetről és a benne élő állatokról nem feledkeztem meg. A Föld otthont adott nekünk, ezért tisztelnünk kell természeti kincseit. Éppen ezért boldog vagyok, hogy a WWF oldalán az őshonos európai vidra örökbefogadója lehetek!” – tette hozzá a népszerű modell.

Janicsák Veca, a fekete gólya jelképes örökbefogadója elfogultan buzdít a szavazásra: „Kevés olyan kecses és különleges madarat láttam, mint a fekete gólya. Azonnal lenyűgözött, és örömmel vállaltam a „nevelőszülői” felkérést, hiszen nagy állatimádó vagyok! Nem véletlen az sem, hogy új dalom, az Új generáció a fiatalokhoz szól, és a bolygónk megóvására buzdít. Számomra kiemelten fontos Földünk jövője, és tudom, hogy nagy a felelősségünk. Itt az idő, hogy észbe kapjunk, amíg még van mit védenünk!”

„Hogy miért pont a természetvédelem?” – teszi fel a költői kérdést Kiss Ádám. „Mert nem szeretném előbb-utóbb a saját bőrömön érezni a tunyaságunkat. Tegye meg mindenki a tőle a telhetőt. Én búvárszemüveget öltök, és kis barátommal, halványfoltú küllővel karöltve mentjük meg a Szabadság-szigetet! Szavazz ránk Te is!” – kampányol a halványfoltú küllő mellett a humor nagyágyú.

A WWF Magyarország a három állat és örökbefogadóik versenyét az Év Állata címért május 22-én, a biológiai sokféleség nemzetközi napján zárja. Nem véletlen, hiszen a Szabadság-sziget újjászületésével az élőhelyen ismét helyreáll az ökológiai egyensúly, számos őshonos növény- és állatfaj kapja vissza otthonát.

Az állatfajokat jelképesen örökbefogadó hírességek és a civil szervezet minden lelkes természetbarát szavazatát várják az evallata.hu weboldalon. A szavazók közötti sorsoláson a Coca-Cola Magyarország által felajánlott ajándéktárgyak, valamint egy Blup! babzsákfotel és három Canon fényképezőgép is gazdára talál.

A Szabadság-sziget élőhely-rehabilitációs projekt szakmai partnerei a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű, a megvalósításhoz pénzügyi támogatást nyújt a Coca-Cola Magyarország és Mohács Város Önkormányzata.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.