WWF: Bhután csatlakozott a tigrisvédelemben élenjáró országokhoz

A tigrisek világnapja alkalmából szerdán Bhután bejelentette, hogy 103 tigrisnek ad otthont, ami jelentős növekedést jelent a korábban becsült 75 példányhoz képest. Bhután első, civilek által végzett országos méretű tigrisszámlálásával csatlakozott a tigrisvédelemben élenjáró olyan országokhoz, mint Nepál, India, Oroszország és Banglades – közölte a WWF Magyarország Alapítvány az MTI-vel.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy az egyedek számának pontos ismerete alapvető fontosságú a Környezetvédelmi Világalap (WWF) által elindított Tx2 program sikeréhez, amelynek célja, hogy 2022-ig megduplázódjon a vadon élő tigrisek száma.

Bhután akciója ellenére a WWF arra figyelmeztet, hogy válságos a délkelet-ázsiai helyzet, hiszen a tigrisek kihalása az egész régióban fenyegető veszély.

A tigrisek számáról Bhután mellett Banglades is ebben az évben készített először felmérést, amely során 106 tigrist találtak. A WWF álláspontja szerint a délkelet-ázsiai régió többi országának is követnie kellene Bhután és Banglades példáját, hogy rendszeres és szisztematikus felmérésekkel monitorozzák a tigrisek létszámát.

“A politikai támogatás és az erőforrások mennyisége folyamatosan csökken, miközben az orvvadászat növekedése és a természetes élőhelyek fogyása kritikus szintre lépett. Amíg az érintett országok nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, addig a megfelelő lépéseket sem tudják meghozni az állatok védelmének érdekében” – idézi a közlemény Mike Baltzert, a WWF Tigrisvédelmi programjának vezetőjét.

Maláj szakértők szerint az országban élő tigrisek száma a 2010-ben becsült 500-ról erre az évre 250-re csökkent. Feltehetően nincsenek már szaporodó tigrispopulációk Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban, a tigrisállomány mérete Thaiföldön és Mianmarban pedig máig ismeretlen.

A WWF felhívást tett közzé a délkelet-ázsiai régió tigrisek által lakott országaiban, hogy végezzenek létszámfelmérést, a globális tigrisvédelmi közösség szereplőit pedig arra figyelmezteti, hogy fokozottan figyeljenek a régió válságos helyzetben lévő országaira.

A tigris veszélyeztetett faj, a legutóbbi, 2010-es globális becslés szerint egyedszámuk mintegy 3200-ra rúg. Napjainkban nincsenek pontos adatok a vadon élő tigrisek számáról. India januárban tette közzé legutóbbi tigrisszámlálásának adatait, amelyek szerint a 2010-ben jegyzett 1706-ról 2226-ra nőtt a helyi populáció. Az Oroszországban májusban végzett felmérésben 540 tigrist találtak. Nepálban a 2013-ban végzett legutóbbi felmérés szerint a populáció 198-ra nőtt a 2008-as 155 egyedszámról. Egyre több jel utal arra, hogy Északkelet-Kínában is nő a tigrisek száma.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.