Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legolvasottabb, legérdekesebb híreit oldalunkról.

WWF: az emberiség történetében sorsdöntő két év következik

Összegyűjtöttük egy cikkbe a hét legolvasottabb, legérdekesebb híreit oldalunkról.

A WWF szerint az emberiség történetében sorsdöntő két év következik

Két év után ismét megjelent a WWF Élő Bolygó Jelentése, ami lerántja a leplet bolygónk állapotáról és az emberi tevékenység hatásáról. Közel 45 év alatt 60 százalékkal zsugorodtak a gerinces állatok populációi, 22 százalékkal kevesebb az emlősök számára alkalmas élőhely, a tengeri madarak több mint 90 százalékának gyomrában található műanyag…

 

Nézd meg két percben, hogy épült fel Magyarország legnagyobb naperőműve!

A MET csoport Dunai Solar Park névre keresztelt, 17,6 megawattos kapacitás jelenleg a legnagyobb az országban, a Mátrai Erőmű három éve működő 16 megawattos naperőművét megelőzve. A naperőmű várható éves termelése 25 gigawattóra lesz, ami közel 9000 háztartás áramellátását képes fedezni; ezzel mintegy 9 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást vált ki évente a fosszilis termeléssel összevetve – ez megfelel kétezer személyautó éves emissziójának.

 

Budapesten fejlesztik a jövő elektromos Jaguárjait

Szijjártó Péter elmondta: a Jaguár budapesti központjában az új modellek létrehozásával és bevezetésével kapcsolatos fejlesztéseken dolgoznak majd. A központ jelentőségét az adja, hogy az új Jaguár modellek 2020-tól alapvetően már elektromos meghajtással futnak. A jövő év elején megnyíló központban első lépésben 100 magyar mérnök dolgozik majd az elektromos meghajtás és az informatikai fejlesztés területén – tette hozzá.

 

Ezt sem gondoltuk, a busz kevésbé szennyez, mint a vonat

Bár egy korszerű busz 300–500 ezer euróba kerül, kifizetődik, mutatják a felmérések. Egyre népszerűbb a buszközlekedés Európa-szerte, és ez hasznos a környezet védelme szempontjából is. Egy távolsági busz jóval kevesebb szennyező anyagot bocsát ki, mint egy dízelmozdony, egyúttal személyautók tömegét pótolja.

 

Íme a magyar község, ahol a háztartások egyharmada napenergiát használ

A beruházás üzleti tőke bevonásával, magánerővel valósult meg. Az előkészítésben oroszlánrészt vállalt az önkormányzat – mondta az ünnepélyes átadón Biró Károly polgármester. A város költségvetését nem terhelte meg a beruházás, hiszen mindent, amit beinvesztáltunk a terület megszerzésébe, a tervezésbe, az átalakításba, az átminősítésbe, ezek gyakorlatilag rövid időn belül megtérültek, mikor a magánbefektetők megvásárolták az ingatlanokat. Az energia átvételére 25 éves szerződésük van az üzemeltetőknek, így garantált hogy ennyi időn keresztül 1,5 millió forint többletbevétele lesz iparűzési adóból a városnak – tette hozzá a polgármester.

 

Videó: Így ontja az elektromos autókat Kína legnagyobb gyártója

A BYD nevű márka, amelynek neve Build Your Dream – Építsd az álmod – kifejezésre utal, az elektromobilitás egyik vezető kínai cége lehet. A cég korábban akkumulátorokkal vett részt a piacon, a Nokia és Motorola cég is az ő elektromos tárolóit használta. A cég egyik külföldi befektetője Warren Buffet a világ egyik leggazdagabb embere, aki a Berkshire Hathaway befektetési cégén keresztül pénzeli a gyártót.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.