WWF: A tározó már hónapok óta szivárgott

A Magyarországi mérgezőiszap-baleset már régóta készülődött, és megelőzhető lett volna – állítja a Természetvédelmi Világalap (WWF) szombaton kiadott sajtóközleményében.

Eszerint egy júniusban készült légi fotón jól látható, hogy az iszaptározó falai már három hónappal a környezeti katasztrófa bekövetkezte előtt is  rossz állapotban voltak és szivárogtak. “A mérgezőiszap-katasztrófát és annak nyomán a környező folyók – köztük a Duna – szennyezését meg lehetett volna akadályozni” – idézi a német hírügynökség a WWF közleményét.

Összegyűjtik az elhagyott állatokat

A lezárt és kiürített Kolontár utcáin állatvédők gyűjtik össze azokat a kutyákat és macskákat, amelyeknek tulajdonosai kérték, hogy menekítsék ki őket a kora reggel magára hagyott faluból. A település összes üzlete zárva van, a házak ablakain a redőnyök leeresztve, a lakók hátra hagyták értékeiket. Az utcákon civil autót már nem látni, több mentőautó, soktucatnyi katonai teherautó, tűzoltó- és rendőrautó viszont van a faluban.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.