WikiLeaks: titokban kategorizálják a zöldeket az olajcégek

A titkos dokumentumokat megszellőztető honlap ezúttal egy olajcég hírszerző alvállalkozóját leplezte le, melyet 2010-ben arra béreltek fel, hogy elemezze és elnyomja az olajhomok-kitermelés ellen felszólaló aktivistákat és a háborgó lakosságot.

A nyilvánosságra hozott anyagban közel két tucatnyi környezetvédelmi szervezet neve szerepel, melyek hatástalanítására ”hírszerző” cégeket szoktak szerződtetni a fosszilis energiákban utazó vállalatok. A több olajhomok-vállalatnak is bedolgozó texas-i Strategic Forecasting (Stratégiai Előjelzés) nevű tanácsadó cég (röviden Stratfor) ezekbe a kategóriába sorolta az aktivista szervezeteket:

radikálisok: Rising Tide North America, Oil Change International, Indigenous Environmental Network stb.

félúton a radikális és idealista között: Greenpeace, Rainforest Action Network stb.

idealisták: Amnesty International, Sierra Club, Communities for a Better Environment

realisták: World Wildlife Fund (WWF), Natural Resources Defense Council, Ceres,  National Wildlife Federation

opportunisták

A Stratfor elemzője úgy intézte el az ellenérdekelt feleket, mint akik nem bírnak lobbierővel, ”nem rendelkeznek befolyással a politikára”, de megjegyezte: ha nem tesznek valamit ellenük, az ”évtized legjelentősebb környezetvédelmi kampányává” nőheti ki magát a mozgalom.

Való igaz, lakossági tiltakozás hatására napolta el Obama elnök a(z olajhomokból kinyert) nyersolajat Kanadából az USA olajfinomítóiba becsorgató Keystone olajvezeték engedélyezését. De egy másik kanadai vezetékre vonatkozó beruházást is elhalasztottak az erősődő ellenvélemények miatt.

Majd odébb állnak

A Stratfor munkatársa, Bartholomew T. Mongoven által készített prezentáció kitér arra is, miként lehet csökkenteni a zöld szervezetek hatását. Nem kell szóba állni velük, vagy ha igen, szándékosan késleltetni kell a tárgyalásokat, saját környezetvédelmi programokat indítani, ami elvonja a lakosság és a média figyelmét az aktivisták tevékenységétől.

A csendben maradás, a megkeresések válasz nélkül hagyása a Stratfor elemzője szerint azért lehet célravezető és hatékony, mert a zöldek előbb-utóbb megunják ezt és továbbállnak, hogy aztán egy másik ügyre koncentráljanak, mint például a palagáz-kitermelésben használatos, nagy vízigényű, repesztéses bányászás (fracking).

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.