Warren Buffet építi Amerika legnagyobb szélerőművét

Warren Buffet amerikai befektető mogul, a MidAmerican Energy energetikai vállalat tulajdonosa 3,6 milliárd dolláros szélenergetikai beruházásra készül az Egyesült Államok középső részén.

A megújuló energiafelhasználással 2004-óta foglalkozó MidAmerican 1000 szélturbina létesítését tervezi Iowa államban. A tervezett szélerőműpark 2000 megawatt teljesítményű lesz, ezáltal az állam legnagyobb fejlesztési projektjévé lép elő. Az amerikai befektető a megújulóenergetikában látja a jövő nagy befektetési lehetőségét, ugyanis a szektor növekedése a fenntartható fejlődés szempontjából elkerülhetetlen. A megújuló energiaforrások felhasználása mind ipari, mind lakossági szinten évről évre a duplájára nő. Warren Buffet példája jól szemlélteti, hogy a szektorba már azok bátran fektetnek, akiknek a döntéseit kevésbé az ügy maga, mint inkább az elérhető jelentős profit ösztönzi.

A Wind XI elnevezésű szélenergetikai projekt nagyobb volumenű, mint az eddigi legnagyobb amerikai szélerőműpark, a kaliforniai Alta Wind Energy Center. A MidAmerican Energy vezérigazgatója, Bill Fehrman elmondta, hogy a szélerőmű létesítése ügyfeleik fenntarthatóságra nyitott szemléletét is tükrözi, ugyanis a lakosok szeretnék elérni, hogy energiaigényüket megújuló energiaforrások biztosítsák.

A szélerőműpark elkészültével Iowa energiaellátása lényegében 100 százalékban megújuló energiaforrások felhasználásával történik majd. A Wind XI projekt végeztével Iowa lehet az első olyan állam az Egyesült Államokban, amelyik energiaellátásának több mint 40 százalékát szélenergia segítségével biztosítja. A szélerőműpark felépítése semmilyen többletköltséget nem jelent az Iowa lakosságának.

A MidAmerican Energy vállalat jelenleg több mint 750 ezer lakos energiaigényét elégíti ki az Egyesült Államok középső részén.

Warren Buffet, aki a Forbes magazin 2008-as listáján a világ leggazdagabb embere volt, vagyona négyötödét jótékonysági adományokra fordította, emellett pedig a fenntartható fejlődés híve. Az Iowában épülő szélenergetikai beruházása egy 2000 megawattos szélerőmű létesítését jelenti, ami jelentős mennyiséget jelent ahhoz képest, hogy Brazíliában jelenleg összesen 5500 megawatt teljesítményű szélerőműpark működik (az Egyesült Államokban összesen 60.000 megawattnyi széltorony üzemel).

forrás: smartinvest.hu

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.