Vulkánkitörés – Hamarabb ér Magyarország fölé a hamufelhő

A vártnál pár órával hamarabb, már péntek este 10 óra körül elérheti Magyarországot az izlandi vulkánkitörés miatt keletkezett hamufelhő; a magyar légteret este 7 órákor lezárják.

Bozó János repülésmeteorológus péntek délután az MTI-nek azt mondta: a legújabb számítások szerint éjfél helyett már 22 órakor benyúlhat a porfelhő az ország északi része felé, szombat reggelre pedig az ország teljes területét befedi majd a magasabb légrétegekben.
Szombaton északi-északnyugati áramlással folyamatosan érkezik majd a hamufelhő az ország fölé, de vasárnap szélirányváltozásra számítanak. Ennek köszönhetően a felhő északi irányban elhagyja az országot – mondta Bozó János. Hozzátette: nem várnak porhullást a felhőből, a széttartó áramlás miatt pedig hígulni is fog.

Az a pormennyiség, amely most tör ki a vulkánból, Magyarországon várhatóan nem éri el a szárazföldet.
A magyar légteret a porfelhő miatt a Nemzeti Közlekedési Hatóság péntek 19 órától szombat 19 óráig lezárja. A ferihegyi egyes terminálon  péntek kora délután óta mintegy tucatnyi utas várakozott, míg a kettesen 80-100-an lehettek – tájékoztatta Szilágyi Károly, a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. szóvivője az MTI-t a légtérzárról szóló bejelentést követően.

A Malév több mint 50 pénteki járatából 44-et törölt, így most a legnagyobb feladat az, hogy a több ezer érintett utas jegyét átváltsák, illetve visszatérítsék – mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI kérdésére.
Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a hamu a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad. Kifejtette, hogy országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.

Az izlandi vulkán kitörése miatt kialakult hamufelhő megbénította Európa jelentős részének légi közlekedését. Légtérzárat rendeltek el Nagy-Britanniában, Franciaországban, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Dániában, Észtországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Lengyelországban és Csehországban, estétől pedig az osztrák és a magyar légtér is zárva lesz.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.

Nincs hozzászólás

  1. Kérem, javítsák ki érthetően ezt a mondatot: “A ferihegyi egyes terminálon tucatnyi péntek kora délután mintegy utas várakozott, míg a kettesen 80-100-an lehettek”

  2. Köszönjük, javítva.