Vulkanikus hővel üzemel egy spanyol étterem

A kanári-szigeteki Lanzarote ad otthont egy igazán különleges helynek, ha éppenséggel grillezett ételekre vágyik az ember. Az El Diablo néven futó étterem ugyanis egy igen furcsa, de kétségkívül zseniális hőforrást talált: szó szerint egy vulkán fölött grilleznek.

Nem kell attól tartani azonban, hogy az étterembe látogatók bármiféle veszélynek tennék ki magukat. A vulkán utoljára 1824-ben tört ki, és ma már csak békésen bugyog közel 2 méterre a földfelszín alatt, állandó 400°C-os hőmérsékleten. Ez tökéletes alap a grillezéshez, amihez egy földfelszín-mélységű üreg áll a szakácsok rendelkezésére. Teljesen úgy néz ki, mint egy kút, azt leszámítva, hogy víz helyett forró láva és vulkáni törmelék látható benne. Az El Diablo César Manrique építész tervezésével készült el 1970-re, Eduardo Caceres és Jesus Soto építészkollégák közreműködésével. A kő- és üvegfalakkal rendelkező épület a Timanfaya Nemezeti Park Montañas del Fuego (azaz a Tűzhegyek) vulkanikus magaslatán helyezkedik el, tehát az odalátogatók nem csak a láva fölött sütött ételeket, de a különleges kilátást is élvezhetik. Érdekesség, hogy Manrique szokatlan problémába ütközött a munkálatok kezdetekor: mivel a vulkáni hő ilyen közel található a felszínhez, nem tudta megásni az étterem alapjait, így hát bazaltrétegeket rakott le, melyeken az építmény ma is áll. Az étterem szolgáltatásai közé tartozik a körbevezetés is a grill körül, és egy háromfogásos vacsora 50 euróba (kb. 14, 5 ezer forintba) kerül.

el diablo

Ajánlott tartalom

Az elmúlt időszakban az atomenergia folyamatos fejlődésen esett át

Nemzetközi előrejelzések is azt mutatják, hogy az atomenergetika reneszánsza következik, és ebben a folyamatban a Roszatom fontos szerepet vállal, technológiájával biztosítja a bővülés feltételeit - mondta Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese, nemzetközi üzletfejlesztési igazgató kedden Szocsiban, az Atomexpo záró sajtótájékoztatóján.