Vörösiszap mentes a Marcal medre

Befejeződött a Marcal medrének vörösiszap-mentesítése – közölte Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője. Az elmúlt év októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa súlyos vízminőségi szennyezést okozott a Marcalon.

A vízfolyás 25 kilométeres szakaszán, Karakó és Szergény között a katasztrófa következtében átlagosan 15-30 centiméter vastagságú iszapréteg rakódott le a mederben és a padkán. Az erősen lúgos szennyezés semlegesítésére 10 ezer tonna gipszet adagoltak a Marcalba – ismertette az igazgató. A két hónapot meghaladó intenzív védekezés során a tevékenységet irányító és végző 50 szakember megfeszített munkáját- nagyszámú építőipari gép, kotrók, markolók, teherautók is segítették. Az elsődleges védekezést követő, közel egy éve tartó vízminőségi kárelhárítás során szükség volt fa- és cserjeirtási munkákra, szállítóútvonalak kialakítására, átereszek, átrakók kiépítésére, de hídmegerősítésre is.

 
A Marcal Karakó és Szergény közötti teljes szakaszán meder-, padka- és rézsűkotrást végeztek, ezzel a vizes mederben befejeződött a vörösiszap-szennyeződés eltávolítása. Helyreállították a sérülést szenvedett műtárgyakat – vízmércékét, hidakat -, valamint megtörtént három kilométer hosszban a mederbiztosítás is.  A mederkotrási munkálatok során több mint 150 ezer köbméter szennyezett anyagot távolítottak el – mondta Nádor István. A továbbiakban még 35 ezer köbméternyi vörös iszapos anyag vár elszállításra az átmeneti tárolókból.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.