Vörös jelzés – eljött a cselekvés ideje

Az érintett országok elmaradó intézkedései miatt kerülnek veszélybe a vadon élő orrszarvúk, tigrisek és elefántok, derül ki a WWF napokban kiadott tanulmányából.

Az elemzés közzététele egybeesik azzal a ma Svájcban kezdődő találkozóval, amelyen a Washingtoni Egyezményt aláíró országok a vadállatok illegális kereskedelmének és az orvvadászatnak az afrikai és ázsiai helyzetéről is tárgyalnak. A jelentés 23 olyan államot vizsgál, amelyek valamilyen formában részt vesznek az illegális kereskedelemben, legyenek azok az orvvadászat helyszínei, tranzit- vagy felvevőországok. A tanulmány egy könnyen követhető, egyszerű besorolási rendszert használ, amelyben három színnel (zöld, sárga és piros) jelölik az országokat aszerint, hogy mekkora sikerrel veszik fel a küzdelmet a három fajcsoport illegális vadászata és kereskedelme ellen. A két legtöbb piros minősítést kapott ország Vietnám és Laosz. Vietnám a tülkükért lemészárolt orrszarvúk és a bundájukért és különböző szerveikért elpusztított tigrisek egyik fő felvevőpiaca, itt a kereskedelem még az interneten is zajlik. Sajnos a kereslet Kínában és Vietnámban egyáltalán nem csökken ezekre az állítólagos csodatévő szerekre és gyógyhatású készítményekre, amelyeket a mai napig használnak a kuruzslók.

„Itt az idő, hogy Vietnám, Kína és az összes érintett ország észhez térjen végre, és a kormányok ténylegesen tegyenek is valamit az illegális kereskedelem és az orvvadászok ellen. A tanulmány világos és egyértelmű bizonyítékkal szolgál arra, hogy világszerte sürgős és drasztikus változásokra van szükség, különben az orrszarvúk, a tigrisek és az elefántok eltűnnek a föld színéről.” – mondta Elisabeth McLellan, a WWF globális fajvédelmi programjának egyik vezetője. A WWF a tanulmány megjelenését pontosan akkorra időzítette, amikor Svájcban elkezdődik az a bizottsági ülés, amelyen a veszélyeztetett vadon élő fajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezményt (CITES) aláíró országok szakemberei ülnek tárgyalóasztalhoz. Az elmúlt években számos pozitív példát találni arra, hogy ha egy ország hatékony intézkedéseket tesz, az orvvadászat mértéke visszaszorítható. A 2011-es évben például Nepálban egyetlen elefántot sem öltek meg orvvadászok, köszönhetően a jogszabályok betartatására bevezetett hatékony intézkedéseknek. 

„A találkozó időzítése tökéletes, hiszen vasárnap lesz a Tigris Nemzetközi Napja, amelynek célja felhívni a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek a vadon élő tigriseket fenyegetik. Az országok vezetőivel együtt minden embernek kötelessége elgondolkozni azon, mit tehet a veszélyeztetett fajok megmentéséért, és erre nem is kínálkozhatna jobb alkalom, mint a nap, amelyen ezeket a ritka nagymacskákat ünnepeljük.” – mondta Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.