Volkswagen e-Golf teszt

Úgy néz ki, mint egy területi képviselő céges autója, de közben kétszer annyiba kerül, és Budapestről Siófokig is nehéz eljutni vele. Viszont autópályán suttogva lehet benne beszélni, jól gyorsul, és fillérekből fenn lehet tartani. Az elektromos Volkswagen Golf egy ideális világban az ideális városi autó lehetne.

Mi ez, és mi az újdonság benne?

A Volkswagen Golf elektromos változata pont az, aminek tűnik. Legnagyobb újdonsága, hogy nincs benne újdonság: szinte teljesen úgy néz ki, mint a benzines vagy a dízelmotoros társai, ugyanolyan praktikus és könnyen használható. Viszont nincs belső égésű motorja – ellentétben a Golf GTE konnektoros hibriddel – csak egy villanymotorja, ami természetesen az első kerekeket hajtja. Jelenleg a legtöbb elektromos autó meglehetősen furán néz ki, mivel a gyártóik már a dizájnnal is hangsúlyozni akarják, hogy a jövő autóját alkották meg. Ez a hozzáállás eddig csak a Tesla Model S esetében eredményezett klasszikusan szépnek mondható autóformát, a BMW i3 és a Nissan Leaf is inkább érdekes, mint vonzó, ami egy konzervatív vásárlónál nem feltétlenül jó pont. Az amúgy is a visszafogottságáról híres gyártó Volkswagen pontosan nekik szánja az e-Golfot, tudván azt, hogy aki több mint 10 millió forintot hajlandó kiadni egy kompakt autóért, nem feltétlenül szereti hirdetni magáról, hogy mennyi pénze van. Igaz, a Ford és a Renault is hasonló elvek szerint alkotta meg az elektromos Focust, illetve Fluence-t, de jelenleg egyik sem kapható nálunk.

Legkönnyebben a speciális, kis légellenállású könnyűfém felnijeiről és az egyedi első lökhárítójáról lehet felismerni az e-Golfot, sötétben roppant mutatós, ahogy a nappali fények C-alakú ledsort alkotnak. Jobban megnézve már az is feltűnhet, hogy ennek a Golfnak nincs kipufogója, a kék csíkkal ellátott hűtőrácsa valójában nem is hűt (mert valójában egy fekete lap, nem enged át levegőt), és a fényszóróban is kizárólag ledek világítanak, ami egyébként Volkswagenben korábban még nem fordult elő. Egy sor apró aerodinamikai változtatással (a már említetteken kívül alsó burkolóelemek, hátsó szpojler, légterelő a C-oszlopon) a kocsi légellenállási együtthatóját 10 százalékkal, 0,28-ra csökkentették a hagyományos Golfokhoz képest, ami nem csak az energiafogyasztást, de a szélzajt is csökkenti. Kizárólag ötajtós, ferdehátú karosszériával lehet megvenni a villany-Golfot, és annak ellenére, hogy a gyár és a világsajtó eddig csak fehér színű autókról publikált fotókat, még nyolc másik színben is meg lehet vásárolni.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

A GTKB Ganz fejleszti buszgyártási képességét

A GTKB Ganz Transelektro Közlekedési Berendezéseket Gyártó Kft. fejleszti buszgyártási képességét, egyebek közt új innovatív vezérlőrendszert hoz létre a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) Plusz forrás felhasználásával - közölte a társaság az MTI-vel.