VM: nem kell visszasajtolni a termálvizet 2015-ig

A kormány elfogadta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) jogszabálycsomag tervezetét, amely lehetővé teszi, hogy 2015. június 30-ig nem kell visszasajtolni az energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet; a jogszabálytervezeteket az Országgyűlés hamarosan tárgyalja – közölte a VM pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a minisztérium arra törekszik, hogy az új szabályozásban az uniós elvárásoknak megfelelően a természet- és a környezetvédelmi szempontok is érvényesüljenek. Ne kerüljenek versenyhátrányba ugyanakkor a zöldséget, gyümölcsöt, dísznövényt termelő fóliás és üvegházi kertészetek se. A probléma megoldása fontos, mivel a visszasajtolás nem oldható meg gazdaságosan,  az Alföldön pedig – ahol a kertészetek egy része termálenergiát is használ – technikai és geológiai akadályba is ütközik. Emiatt a kitermelő kutak működésének egyetlen lehetőségeként előírt visszatápláló kutak létesítése ellehetetlenítené az ágazatot.

Az említett ágazatokban lényegében az energiaárak határozzák meg, hogy ne kerüljön versenyhátrányba a fóliás és az üvegházi kertészeti termesztés, s ettől függ a piacbővítés is. Az üvegházi és fóliás zöldség-gyümölcs termelés ugyanis nem kifizetődő a hagyományos energiahordozók magas ára miatt. Viszont az ország kedvező földrajzi adottságai miatt a rendelkezésre álló geotermikus termálenergia felhasználásával biztosítani lehet a kertészetek gazdaságos működését. A kertészetek fennmaradása nemcsak több százezer ember munkahelyének megtartását jelenti, hanem a családok megélhetését és a vidéki lakosság helyben tartását is. Emellett a termálenergia felhasználásával a széndioxid kibocsátás szintén jelentősen csökkenthető. A VM arra törekszik, hogy a készülő szabályozás víztakarékossági, energia-hatékonysági és ellenőrzési szempontoknak is megfeleljen.

A tájékoztatás szerint a geotermikus energia hosszú távú és kiszámítható jogi hátterének biztosítása érdekében a tárca egyeztet több érintett szakmai szervezettel, amelynek a célja az, hogy a korlátozottan pótlódó termálvíz készletekből előállított megújuló geotermikus energia hosszútávon, fenntartható módon hasznosuljon, és elkerülhető legyen a felszíni vizek szennyeződése is. A kormány januárban döntött arról, hogy a termálenergiát használó gazdák visszasajtolási kötelezettségét 2015. június végéig felfüggeszti, és a köztes időszakban a VM a termálvizek mezőgazdasági hasznosításának szabályozását – a gazdasági és fenntarthatósági szempontokat is figyelembe véve – átgondolja.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.