Kezdőlap / Technológiák / Épületek / Víztoronyból szélturbinát
Tudj meg többet: Szélenergia

Víztoronyból szélturbinát

Egyre több kutató és a megújuló energiaforrásokra specializálódott designer visz új szemléletet a tervezés folyamataiba. Ha a szélturbinákról esik szó már nem feltétlenül a hatalmas területigényű, óriási berendezésekre kell gondolni.

Egyre több kicsi és hatékony megoldás lát napvilágot, melyek alkalmazásával a háztartások is csökkenthetik közüzemi számláikat. Van, hogy az építészek a felhúzandó épületbe magába tervezik a turbinákat. Egy korábbi versenykiírás győztesei pedig a meglévő infrastruktúrát használták fel a cél érdekében.

A régi, New York-i épületek nagy többségének tetején víztornyok találhatók. Nem túl hivalkodóak, mégsem járulnak hozzá a látkép egységéhez. A clevelandi egyetem professzora, Dr. Majid Rashidi ezeket a tornyokat alakítaná át szélturbinákká. Négy turbinából egy silószerű rendszert alkotott meg, az eredeti spirális design az épületekre kihelyezett szélturbinák állandó problémáját, a változatos, olykor viharos szélsebesség hasznosítását hivatott megoldani. A tervezés során finomítottak a spirális formán, így született meg a silószerű megoldás, felgyorsítva a beáramló szél sebességét, több energiát generálva.

A koncepció kidolgozása során nem azt tartották a legfőbb szempontnak, hogy a nagyméretű, kereskedelmi modellek versenytársa legyen, hanem, hogy kitűnjön a többi épületre szerelt technológiák közül, például hatékonyabb teljesítményével.

A rendszer kapacitása 8 kilowatt/óra, töredéke a nagy turbinákénak, a rendszer célja azonban nem is a teljes energiaigény biztosítása.  A modell felkeltette a clevelandi indiánok érdeklődését is, néhány turbina telepítését tervezik a stadionjukra. A sikeres átalakítás remek reklámot biztosítana az új fejlesztésnek.

Ajánlott tartalom

Mik a napelemes rendszer telepítés leggyakoribb hibái?

Ennek a néhány pontnak a követése segíthet elkerülni a hosszú és költséges napelemes telepítést.