Vízmegtartó vízgazdálkodást és tájhasználatot javasol a Védegylet

Vízmegtartó vízgazdálkodást és tájhasználatot javasol az újonnan felálló Vidékfejlesztési Minisztériumnak a Védegylet, mivel a szervezet szerint csak ez képes az ártéri tájak gazdasági-természeti fejlesztésére, és a települések valódi biztonságának megteremtésére.

A Védegylet az MTI-vel kedden közölte: az árvízkár-elhárítás jelenleg arra törekszik, hogy szűk medrekben vezesse le a vizet a szántókról, rétekről, erdőkről, így rávezeti azt a vízfolyás mentén lejjebb fekvő településekre. Ennek hatására mindenhol megfeszített árvízvédelem zajlik, míg az árvízprobléma minden évben fennmarad.
A szervezet álláspontja szerint viszont, ha a vízgazdálkodást a tájhasználattal összehangolva, a domborzathoz igazítanák, úgy csökkennének a súlyos árvízi károk és hasznosulhatnának a vízben bő időszakok is.
Mint arra a  Védegylet rámutatott, vissza kell adni a víznek a természetes ártereket, aminek érdekében a levonulást késleltető műtárgyakkal szélesíteni kell a hullámtereket.

Az újra kialakított árterek használatát környezet-gazdálkodási és egyéb közcélú támogatásokkal a vízjáráshoz lehet igazítani. A vízgyűjtő területekre erdőket kell telepíteni, mégpedig természetszerű, változatos szerkezetű, folyamatos borítású (nem levágott) erdőket, mert az erdő rengeteg vizet megőriz, és kiegyensúlyozza a lefolyást. Ezen kívül fontos szerepet kaphat a többi hagyományos ártéri tájhasználati forma: a rét- és legelőgazdálkodás, a fokos halgazdálkodás, és az ökológiai gyümölcstermesztés is.

A szervezet kiemelte: az Európai Unió víz keretirányelvének és árvízi irányelvének teljesítése is megkívánja a vízgyűjtők és vízfolyások  újratervezését a fenti szempontok szerint, sajnálatos azonban, hogy az elmúlt években a területért felelős szervezetnek nem sikerült érdemben átültetnie az uniós elveket a magyar gyakorlatba.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.