Vízi erőművet korszerűsít az ÉMÁSZ Borsodban

Vízi erőművet modernizál az ÉMÁSZ-ELMŰ csoport, a társaság a tulajdonában lévő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsődobsza határában található, a Hernád folyó energiájára alapozott, száz évvel ezelőtt épített létesítményt korszerűsíti, mintegy 800 millió forintból.

A jelenleg is korabeli turbináival áramot termelő létesítmény megújítását, fejlesztését Hans-Günter Hogg, az ÉMÁSZ-ELMŰ társaságcsoport igazgatósági tagja egyebek mellett a cég környezetbarát politikájával indokolta. Elmondta: a cégcsoport első alkalommal fordít ilyen beruházásra pénzt, indoka szerint fontosnak tartják a természeti erőforrások kihasználását, a kivitelezést uniós és hazai pénzek fedezik. Bercsi Gábor, az erőművet üzemeltető ÉMÁSZ-leányvállalat Sinergy Kft. ügyvezetője azt mondta: a beruházásnak köszönhetően a létesítmény kapacitása megduplázódik, 940 kilowattra növekszik. A megújult erőmű 2013-tól termel áramot.

 
A felsődobszai erőművet 1906-ban kezdte építeni Bárczay Gábor, a térség földbirtokosa, főleg a közeli malom kiszolgálására, ám a létesítmény által termelt villamos energiából 1912-ben már a nem messze lévő Miskolcra is jutott. A Hernád vízi energiájára alapozott erőmű ezidáig 200 gigawattóra energiát termelt. Az erőmű kapacitása jelenleg mintegy ezer háztartás energiaigényét fedezi. A létesítmény korszerűsítése során a mostani, műemlék jellegű erőmű a tervek szerint megmarad jelenlegi állapotában, ám korszerű turbinákkal, gépészeti egységekkel szerelik fel.

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.