Vízerőműveket építene a Jobbik

Meghirdette vízgazdálkodási programját a Jobbik: kormányra kerülése esetén vízerőműveket építene a Dunán, a Tiszán és a Dráván is.

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg Magyarország nem kezeli megfelelően vizeit, ami évente több milliárdos árvíz- és aszálykárokat okoz. Ismertetése szerint a Jobbik Mosonyi Emil Nemzeti Vízmegőrzési és Hasznosítási Programja alapján a Duna magyarországi szakaszán két vagy három vízerőművet, a Tiszán Csongrádnál egy duzzasztómű-vízerőművet hoznának létre, a Dráva felsőbb szakaszán pedig a horvátokkal való megegyezés függvényében egy közös üzemeltetésű vízlépcsőt építenének.

Emellett megépítenék a közel száz éve tervezett Duna-Tisza-csatornát is, amely öntözési és hajózási célokat egyaránt szolgálna – tette hozzá. Az ellenzéki képviselő szavai szerint a program megvalósítása a reformkor óta a legnagyobb vízügyi beruházás lenne, ugyanakkor néhány éven belül megtérülne, hiszen csökkennének az aszály- és árvízkárok, olcsó és megbízható villamos energiát lehetne termelni, valamint turisztikai központok létesülhetnének és természetvédelmi szempontból fontos új vizes élőhelyek is kialakulhatnának.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.