Vizeink védelme

Az álló és folyóvizek faj gazdagságukkal és az élőhelyek változatosságával kiemelkedő természeti értéket képviselnek Magyarországon.

Nem csak a vízben élő növény és állatfajok számára nélkülözhetetlenek, de a társadalom számára is alapvető szükségleteket biztosítanak. A szárazföldi élőlények számára ivóvizet és szaporodási táplálkozást biztosítanak.

A Víz Keretirányelv előírásai szerint az Európai Unió tagállamaiban 2015-ig jó állapotba kell hozni minden olyan felszíni és felszín alatti vizet, amelyek esetén ez egyáltalán lehetséges és fenntarthatóvá kell tenni a jó állapotot. Feladatai közé tartozik a vízi ökoszisztémák, és a vízi ökoszisztémáktól közvetlenül függő szárazföldi ökoszisztémák és vizes élőhelyek állapotának javítása és védelme. A vízkészletek fenntartható használatának elősegítése. A különösen veszélyes anyagok vizekbe való bevezetésének fokozatos csökkentése és megszüntetése. A felszín alatti vizek szennyezésének csökkentése. Valamint az áradások és aszályok hatásainak mérséklése.

Az OzoneNetwork Egyenlítő c. műsorának vendége Siposs Viktória, a WWF Magyarország projektvezetője elmondta a WWF azért dolgozik, hogy a Duna visszanyerje természetes szabadságát és gazdagságát. Az Élő Duna Turnéja programjuk egy olyan interaktív társasjáték és oktatóprogram, ami hat Dunamenti országban képviseli a természetes állapotú vizes élőhelyek jelentőségét. Bemutatja az ártéri erdők és a Duna élővilágának változatosságát és veszélyeztetettségük szempontjaira is felhívja a figyelmet.

Ajánlott tartalom

Kiemelt segítséget kap három vármegye a zöld átálláshoz

A Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz (Kehop plusz) forrásaiból mintegy 110 milliárd forint jut a három leginkább környezetszennyező gazdaságú vármegye zöld átállásának kiemelt támogatására - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közlekedési, környezeti és energiahatékonysági fejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára kedden Egerben.