Víz-világtalálkozó – egyre szennyezettebb és kevesebb víz lesz 20-30 év múlva

A következő 20-30 évben is lesz víz, de szűkösebben áll majd rendelkezésre, valószínűleg szennyezettebb is lesz és sokkal inkább ki lesz téve az éghajlatváltozás hatásainak – mondta Guang Zhe Chen, a Világbank vízügyi igazgatója a Vízügyi Elnöki Testület keddi megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a jelenség “mindannyiunkat érint majd, fejlett és fejlődő országokat egyaránt”, ezért van szükség az együttműködésre. Az igazgató beszámolója szerint a mostani tárgyalás középpontjában a finanszírozás állt, és a felek egyetértettek abban, hogy a fenntartható vízellátáshoz és a víz erőforrás-gazdálkodás biztosításához rendelkezésre álló erőforrás nem elegendő. Közölte, minden koncessziós, kétoldalú és multilaterális finanszírozással együtt 40-50 milliárd dollár jutott vízzel kapcsolatos projektekre, pedig kizárólag a fejlődő országokban 500-600 milliárd dollárra lenne szükség, a fejlett országokban pedig megbecsülni sem lehet ennek mértékét.

Ezért valóban meg kell kettőzni az erőfeszítéseket, még több finanszírozást kell bevonni a fejlesztési bankok részéről – mondta az igazgató. Elképzelése szerint egyfelől a már meglévő erőforrások megfelelő keverésére van szükség, különösen a fejlődő országokban. Másrészt olyan világban élünk, ahol nincs elegendő belföldi finanszírozás, ezért segíteni kell az országoknak, vízműveknek a hatékonyságuk növelésében, ideértve a szabályozói kereteket is, hogy javuljon hitelképességük és hozzáférhessenek kereskedelmi tőkéhez is. Guang Zhe Chen beszélt a víz megfelelő beárazásáról, értékének meghatározásáról, amely véleménye szerint segítheti a hatékonyabb erőforrás-felhasználást. Rámutatott: a világ egyes részein azt mondják, van elegendő víz, de “ha nem árazzuk be, soha nem fogjuk a vizet szűkösnek tekinteni, ezért pazarolni fogjuk”.

Ameenah Gurib-Fakim, a testület társelnöke, a Mauritiusi Köztársaság elnöke beszédében szintén a vízügyi szektor növekvő finanszírozási igényére hívta fel a figyelmet. Elmondta: konszenzus jött létre abban, hogy mobilizálni kell a magántőkét. A Vízügyi Elnöki Testület (VET) még szeptemberben, New Yorkban indított globális párbeszédet és cselekvési tervet a fenntartható vízgazdálkodásról. A testület keddi ülésén 9 fejlesztési bank, a Zöld Klímaalap és a magánszektor magas szintű képviselői vettek részt, a tanácskozás fókuszában a vízügyi infrastruktúra finanszírozási igényei álltak. A sajtótájékoztatón kiosztott tájékoztatás szerint a megbeszélés alapját a Világbank-csoport két jelentése képezte, amely a testület felkérésére felmérte a finanszírozás akadályait és lehetőségeit. A testület célja a hatékonyság növelése és a vízügyi infrastruktúra jelenlegi finanszírozási szintjének öt év alatt történő megduplázása.
A Vízügyi Elnöki Testület (VET) képviselteti magát az év egyik legfontosabb magyarországi diplomáciai eseményén is, a Budapesti Víz-világtalálkozó 2016-on, amelyen 117 országból közel 1800-an vesznek részt.

Ajánlott tartalom

A klímaváltozáson a fásítás segíthetne leginkább

Az erdőtelepítés, a fásítás az egyik legjobb eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak kompenzálására - mondta az Agrárminisztérium (AM) agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonszárszón pénteken.