Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Életmód / Víz alatt a volt pártfőtitkár repülőgépe

Víz alatt a volt pártfőtitkár repülőgépe

A tengerfenékre süllyesztették Várnánál Todor Zsivkov volt bolgár kommunista pártfőtitkár repülőgépét, hogy turistalátványosságként a búvárok szenvedélyét szolgálja.

A szovjet gyártmányú Tupoljev-154 típusú gép – amelyet kifejezetten Zsivkov kívánalmai szerint alakítottak ki – 1999 óta nem emelkedett a magasba, de egykor olyan utasai voltak, mint Fidel Castro kubai vezér.  A szerkezetet 22 méter mélyre süllyesztették a Várnai-öbölben, Szveti Konsztantin és Elena fürdővárosnál, hétszáz méterre a partoktól, hogy mesterséges korallzátonnyá alakuljon. A különleges víz alatti látványtól azt várják, hogy búvárparadicsommá és kiképzőhellyé váljon. A repülőgépet mintegy harminc búvár fogadta a vízben szerdán, amikor elsüllyesztették. Orosz búvárklubok máris jelezték, hogy érdekli őket a helyszín. Todor Zsivkov Tupoljeve minden bizonnyal a világ legnagyobb repülője, amelyet hullámsírba tettek. Várakozások szerint a 49 méter hosszú gépet hamarosan tengeri élővilág borítja be, de a búvárok mellett számítanak a kommunista korszak iránt érdeklődő turistákra is. Todor Zsivkov 35 éven át irányította Bulgáriát, 1998-ban halt meg. Volt saját hajója is, azt négy éve egy magáncég vette meg, azóta a Dunát rója.

Ajánlott tartalom

Veszélyeztetett állatok védelmére vásárol meg egy birtokot Új-Dél-Wales

Új-Dél-Wales bejelentette, hogy történelme legnagyobb magántelek-vásárlásával hoz létre nemzeti parkot veszélyeztetett állatai védelmére - írta a BBC hírportálja.