Vitás fókagyilkosság korlátozás

Európának nem kell a fókából készült termék.Jóváhagyta a megölt fókák termékeire vonatkozó szinte teljes uniós tiltást a Kereskedelmi Világszervezet. Az állatvédők örülnek, a vadászok nem értik az indokot.

Évtizedekkel ezelőtt már leállították a fókák vadászatát Kanadában, mert akkor egy film készült a tehetetlen fókákról, amelyeket egyszerűen addig ütöttek a vadászok, amíg szét nem loccsant a fejük. Később a halállomány csökkenése miatt újraindították a fókavadászatokat, de az állatvédők hangos tiltakozása szép lassan elérte a hatását. Először csak az agyonverést váltotta fel a fejbelövés, de most már úgy tűnik, hogy a Kereskedelmi Világszervezet jóváhagyása, amely elfogadta a fókákból készült termékek tilalmát az Európai Unióban, lassan eléri a hatását, írja a greenfo.hu.

Tavaly a kanadai kormány 400 ezer fókára adott ki vadászati engedélyt, de „már csak” 91 ezret lőttek ki. Norvégiában is egyre kevesebb fókát lőttek ki az utóbbi időkben. Nyílván közrejátszott ebben, hogy szűkül az értékesítési helyek száma. A szervezett pusztítás elleni fellépés egyértelmű sikerét jelzi, hogy az Európai Unióban ezentúl, nem lehet olyan termékkel kereskedni, amelyet megölt fókákból készítettek – erről határozott az állatvédők nagy megelégedésére a Kereskedelmi Világszervezet. Évről évre fájdalmas és sokkoló képeket mutattak be a zöldek a norvégiai és kanadai északi partoknál rendezett szervezetten zajló kegyetlen pusztításokról. A kanadai Inuit vállalat, amely a kilövéseket végezte máris diszkriminációt jelentett be, mivel a WTO közleményében a teljes tiltást a társadalomban jelentkező elutasító magatartásra vezette vissza. Az 55 ezer embert foglalkoztató cég arra hivatkozik felháborodásában, hogy ilyen okkal a világ bármely iparága ellen lehet majd tilalmat bevezetni, mert az embereknek nem teszik, ami történik és szerintük ez teljesen nonszensz. „Mi van a mezőgazdasági állattartással és ha majd az nem tetszik?” – kérdezi Terry Audla, az Inuit Tapiriit Kanatami elnöke. Az unióval együtt immáron 34 országban van teljes tilalom a fókákból készített termékekre, köztük az Egyesült Államokban, Mexikóban, Oroszországban és Tajvanon is. A WTO döntése ellen hatvan napig lehet fellebbezni- írta a guardian.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.