Kezdőlap / Technológiák / Zöld autó / Biodízel / Vita a bioüzemanyagról az Európai Parlamentben
Tudj meg többet: Biodízel

Vita a bioüzemanyagról az Európai Parlamentben

Az Európai Unió nagyszabású energia- és klímacsomagja kapcsán újra a viták fókuszába kerültek a bioüzemanyagok, és az Európai Szocialista Párt parlamenti frakciója több napos vitában alakította ki álláspontját a megújuló energiaforrásokról – közölte Hegyi Gyula szocialista európai parlamenti (EP-) képviselő pénteken az MTI-vel.

Mint kiemelte, a szocialisták egyhangú álláspontja szerint nem szabad megengedni, hogy a bioenergia az élelmiszertermelés rovására menjen, tovább növelve az élelmiszerek árát. Dorette Corbey holland képviselőnő azt javasolta, hogy a nemrég meghatározott 10 százalékos bioüzemanyag-bekeverési arány 2020-ig ne kötelező minimumszint legyen, hanem csak esetleg elérendő cél. Mint azt a képviselőnő elmondta, az elmúlt évek kutatásai azt igazolták, hogy a jelenlegi bioüzemanyag-használat nemhogy megoldást nem hozott az éghajlatváltozásra, de sok tekintetben rontott a helyzeten.

Hegyi Gyula szerint a fő cél, hogy 2020-ig elérjük Európában a 20 százalékos “zöldenergia”-arányt, de arra is ügyelni kell, hogy a “zöldenergiák” valóban “zöldek” legyenek. A szocialista frakció szerint ezért mind a biomassza, mind a bioüzemanyag használatát a környezetvédelmi szempontok, a fenntarthatóság alapján kell megítélni. Nem mindegy ugyanis, hogy egy biomassza erőműbe egészséges, ép tönkfákat, vagy mezőgazdasági hulladékot teszünk.

Hegyi Gyula szerint alapelvként kellene elfogadni, hogy a bioüzemanyag-használat során kevesebb üvegházhatású gáz keletkezzen a hagyományos üzemanyaghoz képest. A magyar képviselő szerint a fejlődő világból származó bioüzemanyag tönkreteszi az esőerdőket, és – a magas élelmiszerárak következtében – éhínséget okoz.

Magyarországon és más uniós tagállamokban ugyanakkor jelentős a megművelhető, de jelenleg ugaron levő földterület. Az uniónak ezért bioüzemanyag-szükségletét döntően belső forrásokból kell fedeznie. Annyi bioüzemanyagot használjunk fel, amennyit meg tudunk termelni – javasolja Hegyi. Ezzel a gondolattal szerinte a szocialista frakció is egyetért, noha az import korlátozásánál felmerülhetnek jogi aggályok.

Az európai szocialisták azt szeretnék, ha a kötelező 10 százalékos bioüzemanyag-arány akkor lépne életbe, ha rendelkezésre állnak majd második és harmadik generációs bioüzemanyagok. A második generációsokat például szalmából, fából, faforgácsból vagy trágyából lehet majd előállítani. A harmadik generációs, algákból előállított bioüzemanyag “akár sivatagban” is termelhető, minden környezeti kár nélkül – fogalmazott közleményében a képviselő.

Ajánlott tartalom

Nőtt az üzemanyagok biológiai eredetű összetevőinek az aránya

A kormány döntése értelmében szerdától emelkedett a biológiai eredetű összetevők bekeverendő aránya az üzemanyagokban, az intézkedéssel Magyarország is csatlakozott a környezetbarát E10-es üzemanyagot használó államokhoz.