Kezdőlap / Rovatok / Energiagazdálkodás / Visszavonták a szélerőművek létesítésére kiírt pályázatot
Tudj meg többet: Szélenergia

Visszavonták a szélerőművek létesítésére kiírt pályázatot

A Magyar Energia Hivatal visszavonta a szélerőművi kapacitás létesítésére kiírt pályázatát – közölte a MEH az MTI-vel csütörtökön.

A tendert a hivatal a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendeletére hivatkozva vonta vissza, amely módosította a szélerőművi kapacitás értékesítésének feltételeit.
A pályázat követelményeit tartalmazó miniszteri rendeletet tavaly június 30-án adták ki. A rendelet alapján a MEH a múlt év augusztusának végén tette közzé a hirdetményt a szélerőművi kapacitás-értékesítési jogosultságra vonatkozó pályázati kiírást.

A szóban forgó rendeletet és pályázati kiírást a kormány és a nemzeti fejlesztési miniszter megvizsgálta, majd módosította. A módosítás érinti az eredeti jogszabályban megfogalmazott célt és a pályázat bírálati szempontjait, valamint az eredménytelenség megállapításának szempontjait. Ezért a MEH csütörtökön visszavonta a korábban közzétett pályázati kiírást.
A hivatal közleménye ugyanakkor leszögezi, hogy a MEH továbbra is kiemelten kezeli a szélenergia belföldi hasznosításának ügyét.
A Magyar Szélenergia Társaság arra hívja fel a figyelmet, hogy a most visszavont szélerőmű tenderben meghirdetett további 410 megawatt kapacitás 2-3 éven belüli kiépítése azt jelentette volna, hogy közel 200 milliárd forint beruházás valósul meg Magyarországon.

Az MSZT idézi a Magyar Energia Hivatal által közzétett „Az átvételi kötelezettség keretében megvalósult villamosenergia–értékesítés főbb mutatói 2009. évben” című publikációt, az ez alapján elvégzett kalkuláció azt mutatja, hogy a magyarországi szélerőművek üzemeltetése 0,09 forint megterhelést jelent az áramfogyasztóknak kilowattóránként – húzzák alá. Hozzáteszik: a szélerőművek által megtermelt 300 millió kilowattórányi tiszta, környezetbarát energia ezzel szemben közel 210 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás elkerülésével járt tavaly.
Az MSZT közleményében rámutat: a beruházások megvalósulása  további 0,23 forint terhet jelentett volna kilowattóránként az áram a végfelhasználói árában, ugyanakkor évi 630 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítását eredményezné. Megjegyzik: az emissziócsökkentés önmagában év több milliárd forint bevételt hoz a nemzetgazdaságnak.

Ajánlott tartalom

Napelemek telepítése előtt miket érdemes ellenőrizni?

Miután megszületik az elhatározás, hogy napelemes rendszert szeretnénk telepíteni épületünk tetejére érdemes pár dolgot körültekintően megvizsgálni az ingatlannal kapcsolatban, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy egyáltalán alkalmas-e a szerkezet befogadására.