Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Visszavonatnák a Nabucco kiemelt beruházás minősítését a természetvédők

Visszavonatnák a Nabucco kiemelt beruházás minősítését a természetvédők

A Nabucco projekt kiemelt beruházássá nyilvánításának visszavonását kéri Bajnai Gordon miniszterelnöktől nyílt levélben a Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország (MTVSZ), és ezt ajánlja a következő kormány figyelmébe is.

A leköszönő kormány múlt heti ülésén, utolsó intézkedései között minősítette kiemelt beruházássá a Nabucco gázvezeték projektet.
A szövetség azzal érvel, hogy a Nabucco gázvezeték megépítése visszavetné a klímaváltozás elleni küzdelmet, hiszen elmélyíti a gazdaság fosszilis energiahordozókra támaszkodását, miközben az import energiahordozóktól való függőséget nem csökkenti. Emellett   a hazai gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és más hosszú távú előnyök szempontjából is alulmarad az energiahatékonysági beruházásokkal szemben – állítják. Az, hogy a fosszilis energiahordozók hosszú távon nagy szerephez jussanak, csak egy szűk csoport érdekeinek kedvez – teszik hozzá.
Az MTVSZ úgy véli, az új vezeték nem oldja majd meg Magyarország energiabiztonságát, ugyanakkor azzal, hogy a projekt kiemelt beruházás lett, az esetleg felmerülő vitás kérdésekben a civil szervezetek és a telektulajdonosok érdekérvényesítési lehetőségei jelentősen csökkentek.

A Nabucco projekt fontosságát az is megkérdőjelezi – hívják fel a figyelmet -, hogy a Magyarországon megépített stratégiai gáztározót decemberre feltöltötték, ebből az egy tározóból összesen körülbelül 1,9 milliárd köbméter gáz nyerhető ki, amely önmagában jelentősen hozzájárul a fűtési szezon napi 100 millió köbméter körüli felhasználásának fedezéséhez.
Az MTVSZ szerint a kiemelt beruházássá nyilvánítás azért sem indokolt, mert egy nemrég megkötött orosz-ukrán megállapodás eredményeként a két ország közötti, évekre visszanyúló elszámolási viták megismétlődésére kevesebb esély mutatkozik.

Ajánlott tartalom

Jövőre betiltják Magyarországon az egyszer használatos műanyagokat

Nyolc pontból áll a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, amelynek intézkedései megfelelnek a klímapolitika három elvárásának, miszerint hozzájárulnak a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, alkalmazkodást jelentenek az éghajlatváltozáshoz, valamint szerepük van a szemléletformálásban - mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.