Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Klímaváltozás / Visszatérnek a gyökerekhez az ausztrál diákok

Visszatérnek a gyökerekhez az ausztrál diákok

A globális felmelegedés és a gazdasági mélyrepülés miatt újra divat lett a mezőgazdaság Ausztráliában, ahol egyre több fiatal tér vissza a gyökereihez, tervezi azt, hogy mezőgazdaságból él meg.

Az idén rekordközeli termést arató Ausztráliában több egyetemen észlelték, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődés felváltja az eddig divatos gazdasági és más tudományágakat, amelyek az utóbbi száz év legaszályosabb évtizedében voltak népszerűek. Az aszály tavalyi megszűnésével a mezőgazdaság, az ausztrál gazdaság fő ágazata csábító karrierlehetőséggé vált, hiszen ezen a területen nincs hiány állásokban. “Jelentős, 40 százalék körüli növekedést tapasztaltunk a jelentkezéseknél 2009-re, ellentétben az elmúlt évtized csökkenő trendjével” – mondta Philip Eberbach, az ország legnagyobb mezőgazdasági és borászati egyeteme, a Charles Sturt University docense.

Ausztrália nemzetközileg vezető helyen áll a terméshozamban és élelmiszertermelésben, csakúgy mint állatállomány nagyságában és a tejterméktermelésben. Borászatuk szintén a világ egyik legnagyobbja. A kormány statisztikái azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés húzó ágazata a mezőgazdaság volt az elmúlt 12 hónapban. Stephen Cattle, a Sydneyi Egyetem mezőgazdasági, élelmiszeripari és természetes erőforrások tanszékének dékánja úgy vélte, hogy a klímaváltozással és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak lelkesíthetik az ausztrál fiatalokat arra, hogy mezőgazdasági szakon tanuljanak. “A szénről, az élelmiszerről, a vízről és a klímaváltozásról szóló üzenetek eljutottak a 18 év alattiak fejébe… Fontos kérdések ezek, amelyekkel szembenéz az egész ország” – hangoztatta.

A másik csábító erő az azonnali kereseti lehetőség akkor, amikor a válság miatt nagy a munkanélküliség.A nálunk végzett minden diplomásnak országszerte legalább három munkalehetőség kínálkozik – mondta Roger Swift, Queenslandi Egyetem professzora. “A munkalehetőségek mostanában meghaladják a diplomásaink számát. Diákjaink többségének már a diploma előtt van munkájuk” – tette hozzá. A 19 éves Jack Collins, aki a Sydneyi Egyetem első éves mezőgazdasági hallgatóinak egyike, magabiztos a jövővel kapcsolatban és ez nem csak a pénzt illeti. “Úgy érzem, ez feltétlenül egy olyan ágazat, amelyben van lehetőség… A klímaváltozás mindenképpen jó ok arra, hogy agronómusnak tanuljunk, hiszen megváltoztatja azt a módot, ahogyan gazdálkodunk” – hangoztatta.

Ajánlott tartalom

A méhek európai fővárosa: Bécs

Bécs nemcsak az egyik legnagyobb zöldfelülettel rendelkező város, de a méhek számát tekintve is Európa éllovasai közé tartozik.