Virágzik az aranyfa Szeged belvárosában

A naptárra rácáfolva virágzik az aranyfa (Forsythia) advent első vasárnapján Szeged belvárosában, az Árpád téren.

Az első tudományos leírójától, William Forsyrh-ról elnevezett dísznövény még lombfakadás előtt, általában márciusban hozza meg virágait – mondta el az MTI-nek Juhász Miklós címzetes egyetemi tanár.
Az eredetileg Kínából származó – de Európában már évszázadok óta termesztett – dísznövény általában akkor kezd el virágozni, amikor a hőmérséklet újra nulla és tíz fok közé emelkedik. Most feltehetően a szokatlanul enyhe novemberi időjárás „tréfálhatta” meg a növényt – magyarázta a botanikus.
Az aranyfa – melyet gyakran helytelenül aranyesőnek is neveznek – kedvelt a magyar kertészek között is, mert hosszan virágzik, és sárga virágai csak akkor kezdenek el hervadni, amikor a vesszőkön megjelennek a levelek – mondta az egyetemi oktató.

Ajánlott tartalom

Az elmaradott vidékek érdekében fenntartható városfejlesztési program indul

Fenntartható városfejlesztési program indul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) egyik pilléreként - jelentette be a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) területfejlesztésért felelős államtitkára szerdán Kecskeméten, sajtótájékoztatón.