Virágzik a cseresznye Tokióban

A legjobb úton van a tavasz: elkezdődött a cseresznyevirágzás Tokióban.

A Japán Meteorológiai Szolgálat hétfőn jelentette be, hogy a fővárosban virágot bontottak a cseresznyefák, ami a természet ébredésének évszázadok óta hagyományos jele a szigetországban. Ilyenkor a japánok csapatostul vonulnak ki a parkokba, elüldögélnek a virágzó fakoronák alatt, amelyek egy hét alatt hullajtják el rózsaszín szirmaikat. Az ország nemzeti jelképeként tisztelt “szakura” fák körül piknikeket rendeznek, és áldomást isznak.

A virágzást egyébként hivatalosan teszik közzé, országszerte vannak olyan kiemelt fák, amelyeket szorgalmasan figyelnek, és ha legalább öt-hat virágot számlálnak rajtuk, abban a körzetben már be lehet jelenteni a cseresznyevirágzás kezdetét. Ha pedig a virágok 80 százaléka kinyílt egy vidéken, azt “virágba borultnak” tekintik.
Idén Tokióban a tavalyihoz képest egy nappal később kezdődött a szezon, ám a történelmi átlaghoz képest hat nappal hamarabb, amit sokan a globális felmelegedés jelének vélnek.
Japán melegebb szigetén, Okinaván a cseresznyefák már december végén virágba borulnak.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.