Villanyautóval Európán át – Élménybeszámoló a túráról

Sikeresen hazatértek a Dunaújvárosi Egyetem pilótái az E-Tour Europe nemzetközi autóversenyről.

Az egyetem és a Magyar Elektromobilitási Szövetség közös csapata élménybeszámolót tartott az elektromobilitást népszerűsítő viadalról. Mészáros Virág, az egyetem kancellárja is gratulált az E-Dream Team-nek.

–Egyetemünknek a fenntarthatóság iránti elkötelezettségét erősítette jelenlétünk, továbbá az elektromobilitásban elindult kutatási irányhoz is igazodik az a tapasztalat, amit a verseny során begyűjtöttek képviselőink. Megmutatták, hogy az élj, tanulj, szórakozz intézményi és a hallgatókat támogató programunk tartalommal teljes. Gratulálunk nekik és reméljük, hogy a széndioxid kvóta csökkenéséhez is hozzájárulhatunk majd programjainkkal.

A túrán résztvevő Arnold Miklós, Halasi Zoltán és Végh Zoltán élménybeszámolója mutatta, hogy a München, Stuttgart, Párizs, Hága, Berlin, Prága, Budapest útvonalon mit is jelent a jó csapatszellem. S mindaz, amit egy elektromos autó képes szolgálni (a versenyben előírt 100 km/h sebességet meg nem haladható) az utazás során. Hol, milyen töltőállomások találhatóak, s a Közép Európai térségben hol, milyen fejlesztésekre volna szükség.

Gerendás Szabolcs, az egyetem innovációs szakértője szerint az elektromobilitással kapcsolatos egyetemi kutatásoknak egyik mérföldköve volt a kinti infrastruktúra megismerése, mivel hazánkban ez kevéssé vizsgálható gyakorlati körülmények között.

– A fiúknak erre óriási lehetőséget kínált ez a verseny, betekinthettek a környezetbe. Például Németországban látszott, hogy az elektromos autók elterjedése még nem olyan széleskörű. Franciaországban a legtöbbet eladott autó a Renault Zoe vezet, ahogy az Európai trendben is. Ebből az látszik, hogy ezeket az autókat elővárosi, ingázós utazásokra használják. A másik fontos tapasztalat, hogy az elektromos autókat használók sokkal tudatosabbak, környezettudatos viselkedésükben a megújuló energiát, a hozzá kapcsolódó infrastruktúrát részesítik előnyben. Életformát jelent. 2017-ben azt kellene elérnünk, hogy a versenymezőnynek ne csak az egyötöde jusson el hozzánk (nagy hatótávolságú autókkal), hanem a kisebb járművek is, akik Prága után már nem tudtak tölteni. Tehát a töltőhálózat fejlesztése is cél lehet.

forrás: dunaujvaros.com

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.