Villámokat habzsoló felhőkarcoló

Mai világunk mohón habzsolja magába az energiát, és piócaként tapad rá minden új forrásra. A növekvő árak, a fogyó olajkészletek azonban arra kényszerítenek minket, hogy a megújuló energiaforrások felé forduljunk.

A természet erőinek felhasználására rengeteg ötlet születik írja a hg.hu. Az Evolo Skyscraper Competition egyik pályázata, a Hydra is egy érdekes kérdést feszeget. Miért is ne csapoljuk meg a viharok roppant energiáját, például egy villámhárítónak használt felhőkarcolóval? A fiatal szerb mérnökök, Milos Vlastic, Vuk Djordjevic, Ana Lazovic és Milica Stankovic, olyan épületet terveztek, amelyiknek külső, grafénból készült váza hatalmas villámcsapdaként funkcionálna, és a csapdába csalt elektromosságot az alapjainál elhelyezkedő óriási akkumulátorokba vezetné. Ezt az áramot víz elektrolíziséhez használnák, amelynek során hidrogén, vagyis a világ egyik legtisztább energiaforrása keletkezik. A Hydrát olyan helyeken építhetnék meg, mint Florida vagy Szingapúr, ahol igen gyakoriak a villámcsapások. Az épületben a kutatóközpont mellett lakások is helyet kapnának az ott dolgozó tudósok és családjaik számára, akik egészen utópisztikus életet élhetnének egy villámcsapásoktól ostromolt, már-már a fantázia birodalmából előlépő toronyban – hogyha elég bátrak hozzá.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki napelemes állami támogatásra pályázna idén

A kormány tervei szerint még az idén pályázatot hirdet azoknak, akik korábban háztartási méretű napelemes kiserőművet telepítettek és most szeretnének energiatárolót is feltenni.