Villámárvizek pusztítanak a világ egyik legszárazabb sivatagában

Az Andokban leesett hatalmas mennyiségű eső villámárvizeket okozott az Atacama-sivatagban. Eddig két ember vesztette életét, és 24-en eltűntek. Több tízezer ember maradt áram és vezetékes víz nélkül. A következő 12 órában ráadásul újabb heves esőket jeleznek előre a meteorológusok.

Az Atacama-sivatag a világ egyik legszárazabb helye, most azonban a terület fővárosának számító Copiapón átfutó folyó a hegyekből érkező rengeteg víz miatt kilépett a medréből – számolt be az amerikai Time magazin.

Újabb földcsuszamlásoktól tartanak

A hatóságok helikopterekkel menekítik ki a lakosságot, mert félő, hogy a villámárvizek újabb földcsuszamlást okoznak. Az egyik áldozatot éppen egy ilyen sárlavina temette maga alá, a másikat pedig halálos áramütés érte az utcán – jelentette a BBC. Chanaral városban a kormányzati jelentések szerint „kritikus” a helyzet.

Az államfő is a helyszínre utazik

Michelle Bachelet köztárasági elnök lemondta a programjait, hogy Copiapóba utazzon. A vihar kedden este kezdődött, a rengeteg víz utakat zárt el, elektromos vezetékek oszlopait döntötte le, és lehetetlenné teszi a kommunikációt. Különösen az ország északi részén lévő tengerparti részen nagy a pusztítás. Helyi illetékesek szerint 38 ezer ember maradt áram, és 48 ezer vezetékes víz nélkül.

forrás: origo.hu

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.