Világméretű népszavazásra hív a környezetről Cochabamba

Nemzetközi népszavazást szorgalmaznak a környezet védelméről a bolíviai Cochabambában mintegy 20 ezer résztvevővel megrendezett háromnapos alternatív nemzetközi klímafórum résztvevői.

A bolíviai alternatív tanácskozáson jóváhagyott egyik dokumentum szerint erre a referendumra egy év múlva, 2011. április 22-én, a Föld napján kerülne sor világszerte. Egy további javaslatuk nemzetközi éghajlati törvényszék létrehozását kezdeményezi.
A csütörtökön végződő tanácskozáson a házigazda Evo Morales bolíviai elnök és más latin-amerikai vezetők mellett társadalmi mozgalmak, őslakos kisebbségek, környezetvédő szervezetek, közéleti személyiségek, a globalizáció bírálói vesznek részt azzal a céllal, hogy a legutóbbi hivatalos koppenhágai klímacsúcs eredménytelensége után felhívják a figyelmet az éghajlat felmelegedése elleni erőteljesebb fellépés szükségességére.

A résztvevők által javasolt “nemzetközi éghajlati és környezeti törvényszék” ítéletet mondhatna az éghajlat felmelegedését súlyosbító, a környezetet romboló államok, szervezetek vagy személyek felett. A testülethez államok, “népek” és személyek terjeszthetnének be panaszt. A javaslatot a cochabambai fórum a decemberi cancúni kormányközi klímakonferencia elé terjeszti.
A környezeti népszavazás egyik kérdése magára a törvényszékre vonatkozik, de attól független, külön kezdeményezésről van szó, amelynek részletei még tisztázásra szorulnak. Egyes országokban a kormány szervezné a klímareferendumot, másokban, ahol erre nincs lehetőség, társadalmi mozgalmak, civil szervezetek, szakszervezetek bonyolítanák le a konzultációt, amelyen öt kérdést tennének fel az emberiségnek.

Az általánosságban mozgó és – mint az AFP írja – utópikus kérdések szerint a válaszolók többek arról nyilatkoznának, egyetértenek-e vagy sem azzal, hogy “véget  kell vetni a túltermelésnek és a túlfogyasztásnak” annak érdekében, hogy “helyre lehessen állítani a harmóniát a természettel”. Egy további kérdés arra vonatkozna, helyeslik-e, hogy “a katonai védelmi kiadásokra fordított összegek egy részét átirányítsák a Föld fokozott védelmét szolgáló kiadásokra”. Az öt kérdés egyike a klímatörvényszék felállításának helyeslésére vagy ellenzésére szorgalmazna választ.

Az emberek világkonferenciája a klímaváltozásról és az anyaföld jogairól néven megrendezett cochabambai tanácskozás résztvevőinek javaslata szerint a szavazás módja is változó lehetne, egyes helyeken rendes szavazólappal történne, másutt elektronikus, internetes vagy egyéb formában bonyolódna. A kezdeményezők szerint akár kétmilliárd ember is véleményt nyilváníthatna így, azaz a szavazókorban lévő személyek mintegy 50 százaléka nyilatkozhatna a klíma védelméről a világ minden részén. A javaslat értelmében szervezőbizottságot kell létrehozni, és az dönt majd az előkészületek függvényében arról, megvalósítható lesz-e már jövőre a tervezett világméretű népszavazás, vagy egy évvel később tartsák meg.

A résztvevők által “történelminek” minősített kezdeményezéssel a cochabambai fórum nyomást kíván gyakorolni a jövő nagy éghajlati döntéseire, továbbá konkrét célt kíván biztosítani az Evo Morales bolíviai elnök által kezdeményezett alternatív klímamozgalomnak. Morales szerdán kezdeményezte Az anyaföld védelmére szolgáló nemzetközi mozgalom kibontakoztatását – ez a fórum munkáját folytatná.
A fórum által jóváhagyott dokumentumok fő célkitűzéseit a később kiadandó zárónyilatkozatban foglalják össze.

Ajánlott tartalom

Innovatív dróntechnológia a növénytermesztés szolgálatában

A hathatós talajvédelem és kondicionálás érdekében fogott össze a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az ABZ Drone Kft. és a MikroVital termékeket gyártó Bio-Nat Kft. A sikeres együttműködés eredményességét a MATE Tangazdaság Nonprofit Kft. területén demonstrálták a napokban.