Világítson virággal!

Lassan búcsút vehetünk a hagyományos éjjeli lámpáktól: jönnek a biofényű növények.

A felfedezés egy San Franciscói biomérnök csapattól származik, akik szentjánosbogarak és különböző baktériumok génjeit tanulmányozták, hogy „fénylő” világokat állítsanak elő laboratóriumokban. A szintetikus biológia, valamint a Genome Compiler szoftver segítségével máris sikerült módosítaniuk a lúdfű (arabidopsis) génjeit, jelenleg pedig a rózsa fénylővé válásán dolgoznak, írja az energiacentrum.com.

Mint Anthony Evans projektvezető elmondta, a team először a szoftver segítségével azonosította a növény DNS-ét, majd módosították azt az eddigi ismert eljárásokhoz képes újító módon: a kívülről bevitt fénylő gének önmaguktól reciklálódnak, és ezáltal fénylővé teszik magát a növényt is.  A csoport jelenleg szponzort keres a terv kiteljesítésére. A Kickstarteren keresztül hirdették meg akciójukat: minden támogató, aki legalább 50 eurónak megfelelő összeggel járul hozzá a projekthez, kap egy csomag fénylő magot, aki pedig 150 eurót sem sajnál tőlük, az már egy kifejlett világító növénnyel lehet gazdagabb.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).