Vihar, eső, jég okoz gondot

A legutóbbi jelentések szerint már 44 halálos áldozata van annak a heves jégverésnek, amely a múlt csütörtökön érte az északnyugat-kínai Kanszu (Gansu) tartomány hegyi településeit.

A hatóságok szerint az ítéletidőben 26 ember eltűnt, és 87-en vannak kórházban. Minhszian (Minxian) megyében csaknem 360 ezer lakosnak okozott kárt az időjárás, csaknem 30 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát, s további ezrekre vár hasonló sors, mert házuk lakhatatlanná vált. A helyszíni beszámolók szerint a vasárnapi újabb esőzések, helyenként havazások, megnehezítették a mentést, a tengerszint feletti átlagosan 2000 méteres magasságban lévő települések némelyikén a levegő hőmérséklete nulla fok körüli volt. A rendkívüli helyzetben a nagy mennyiségű sár utakat zárt el, házak dőltek romba, elektromos vezetékek szakadtak le, termőföldek károsodtak. A területen buldózerek és kotrógépek dolgoznak.

Sajtójelentések arról számolnak be, hogy az eddig küldött mintegy ezer sátor és csaknem 1300 ágy és más segélyek ellenére továbbra is hiány van meleg kabátokból és takarókból. A hétvégén a közép-kínai Hunan tartományban 66 megyei szintű településen pusztított jégverés, hat ember meghalt, 238,5 ezer hektár termőterület ért, s közel 3,5 millió embernek okozott kárt. 7600 ház romba dőlt és további 7100 megrongálódott. A közvetlen anyagi veszteséget 3,9 milliárd jüanra (139 milliárd forint) teszik. Dél-Kínában ugyancsak a nagy mennyiségű csapadék okoz gondot, Kuanghszi (Guangxi) és Kuangtung (Guangdong) tartomány egyes részein 135 milliméter hullott, több folyó már kilépett a medréből. Az országos meteorológiai központ a legmagasabb – narancsszínű – vészjelzést adta ki, s további esőt jelzett előre.

Ajánlott tartalom

A zöldátálláshoz egyes nyersanyagokból bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet Magyarországon

Magyarországon találhatók olyan nyersanyagok, amelyekből a zöldátálláshoz bizonyos mértékig fedezhető a szükséglet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara Földrajz- és Földtudományi Intézetének egyetemi docense Áder János korábbi államfő Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.