Videó túra a világ legnagyobb napenergia üzemébe

Abu Dhabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában található a világ legnagyobb koncentrált napenergia-üzeme. A hatszáz millió dollár költségvetésű beruházás, melyet a Shams 1-re kereszteltek el, egy négyzet mérföldnyi helyet foglal el a sivatagban, mely 300 futballpályának felel meg.

Az üzem, egy már Spanyolországban meglévő technológiára épül, írja a greenprofit.hu. A technológia 250.000 parabolikus alakú tükör segítségével alakítja át a napfényt energiává. Ezek a kollektorok koncentrálják a nap hőjét, mely gőzt képez, amely meghajtja az elektromos turbinát. Az így generált elektromosság egyből a hálózatba megy. Mivel az országban ritka árucikk a víz, ezért a turbina hőmérsékletszabályozására léghűtést választottak víz helyet. A 100 megawattos kapacitásával több energiát termel, mint amennyire szüksége van, ezért tartalékolják a felesleges energiát. Az országban 100 évre elegendő olaj van, de Abu Dhabi célja, hogy a megújuló energia legalább 7 százalékos legyen 2020-ig az áramellátásban.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.