Kezdőlap / Rovatok / Zöldinfó / Környezetvédelem / Videó: Magyar kutatók: semlegesítik a talajszennyezést

Videó: Magyar kutatók: semlegesítik a talajszennyezést

Egy magyar kutatók által fejlesztett nanorészecske, a nulla vegyértékű nanovas képes arra, hogy semlegesítse a talaj és a talajvíz szennyezettségét, melyet a különböző vegyi üzemek klórozott szénhidrogén kibocsátása okozott. A módszerrel sok esetben fel lehetne váltani az eddig alkalmazott hosszadalmas és költséges, vízkitermeléssel járó eljárásokat.

Magyarországon 100 körülire tehető azoknak a jelentősebb talaj- és talajvíz szennyeződéseknek a száma, melyek jellemzően vegyipari tevékenység következtében jöttek létre. Ezek a szennyeződések a lakosság egészségét veszélyeztethetik, ha a szennyezett területen levő kutakból származó vizet ivó-, itató- vagy akár csak locsolóvízként használják fel, másrészt környezeti kockázatot jelentenek a szomszédos területeken előforduló tiszta talajvízre nézve.
A nanovasprojekt elsődleges célja egy olyan helyszíni talajvíz-tisztítási technológia kifejlesztése, amely ipari méretben is alkalmazható, környezetbarát, és az eddigi hagyományos technológiáknál gazdaságosabb alternatívát jelent a vegyi eredetű talaj- és talajvízszennyezések semlegesítésére. A talajvízbe juttatva a nanovas a szerves szennyező anyagokat egészségre és a környezetre ártalmatlan vegyületekké alakítja át. A nanorészecskék méretükből adódóan nagy fajlagos felülettel rendelkeznek, ebből adódóan nagyobb a reakcióképességük, így nagyobb mennyiségű szennyezett anyagot képesek lebontani. A nulla vegyértékű nanovasoldat kifejlesztésében a Szegedi Tudományegyetem kutatói működtek közre, a gyártást pedig az Auro-Science Consulting Kft. végzi. „A technológia nemzetközi szinten is úttörőnek számít, Magyarországon eddig még nem került alkalmazásra. Amennyiben beválik, áttörést hozhat a talajvízszennyezések kezelésében” – emelte ki Dr. Soós Miklós, az Auro-Science ügyvezető igazgatója.

mintavétel
Az első „terepi tesztekre” Törökszentmiklóson került sor, ahol a mára megszűnt Vegytek, illetve Rewos vállalatok vegyianyag-raktára helyén a talajvíz klórozott szénhidrogénekkel szennyezett. Ennek az ipari területnek a szűkebb környezetében a kútvíz nem alkalmas arra, hogy ivásra, itatásra vagy locsolásra használják fel. Ezen a területen Törökszentmiklós Önkormányzatának kezdeményezésére a projekt résztvevői terepi teszteket végeznek a nanovasoldat talajvízbe juttatásával. A nanovas felszín alatti közegbe történő bejuttatását, valamint a tesztfolyamat ellenőrzését a Golder Magyarország Zrt. végzi. A nanovassal végzett kármentesítés több magyarországi terület megtisztítására jelenthet új lehetőséget, mivel a hasonló talaj- és talajvíz szennyeződések a hagyományos módszerekkel nagyon nehezen kezelhetőek. Az általánosan alkalmazott vízkitermeléssel járó technológiákkal igen hosszú idő – akár évtizedek – alatt lehet csak mérhető eredményeket elérni. Ennél gazdaságosabb és gyorsabb módszert jelentene a környezetre nem veszélyes nanovas technológia alkalmazása, amely a hagyományos módszerekkel szemben a szennyezett talaj és talajvíz egyszerre történő kármentesítésére is alkalmas.

Ajánlott tartalom

Fából csokornyakkendő?

Megszokottá vált megjelenésünket könnyedén dobhatjuk fel a Patore' izgalmas facsokornyakkendőivel, amelyek már Magyarországon is elérhetőek.