Videó: Így tisztítják az olajos tengert

A sokmilliárd dolláros nyereséget termelő olajipar az elmúlt húsz évben nem tett meg mindent azért, hogy az általa okozott olajszennyeződéseket gyorsan fel lehessen takarítani.

Ha ennek az ellenkezője lenne igaz, akkor nem egy kis cég nyerte volna el az Oil Cleanup X Challenge verseny egymillió dolláros díját írja az index.hu. Áttörést hozott a tengeri olajszennyeződések eltakarításában egy új módszer, amit nem az olajipari cégek fejlesztettek ki, hanem az Elastec nevű cég. A találmány arra épül, hogy a műanyag vonzza az olajat, ezzel szemben a vizet nem. A miniatűr vízimalomra hasonlító, 64 tárcsából álló eszköz egyszerűen felkapja a víz felszínén lebegő olajat, és lerakja azt egy teknőbe. Az olajfelszedő nem tud elég gyorsan segíteni olyan nagy katasztrófák esetén, mint ami tavaly történt a Mexikói-öbölben, de egy tanker vagy egy teherhajó zátonyra futásakor fel lehet vele szedni az olajat, melőtt az tönkretenné az elpusztítaná az élőlényeket. Az Elastec most 150 embert foglalkoztat, de mivel egyre több megrendelést kap a világ minden tájáról, hamarosan bővítenie kell a dolgozói létszámot. Az Elastec győzelmének egyik tanulsága, hogy a nyereséges olajipar húsz éven át nagyjából ugyanazt a technológiát alkalmazta, és egy ilyen kis összegű díj – egymillió dollár ugyanis vélhetően aprópénz Schmidtéknek – is elegendő volt egy jelentős előrelépéshez.

 

 

Az Elastec ezzel az egyszerű ötlettel nyerte el az Oil Cleanup X Challenge díját, amit az aktivista Wendy Schmidt alapított. Ő a Google volt vezérigazgatójának, Eric Schmidtnek a felesége, és egymillió dollárt ajánlott fel annak a cégnek, aki elsőként tudja jelentősen felgyorsítani a vízbe került olaj felszedését. A korábban használt eszközökkel percenként 4100 liter olajat tudtak felszedni, de a kiírás szerint a győztesnek percenként legalább 9500 litert el kell tudnia takarítani. Az Elastec elsöprő győzelmet aratott, kétszeresen túlteljesítette a célkitűzést, tehát a korábbi technológiánál négyszer gyorsabban lehet eltűntetni az olajfoltokat.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.