Videó: Döbbenetes jelenség a tenger mélyén

Először sikerült jó minőségű videófelvételt készíteni a halál fagyos ujjáról, amint lenyúlik a hullámok alá és megfagyasztja az ottani élővilágot.

A rendkívüli jelenség valójában egy víz alatti “jégcsap”, amely a túlhűlt, fagypont alatti, jelentős sótartalma miatt folyékony tengervízben képződik, méghozzá hihetetlen sebességgel. Ne felejtsük el, hogy ilyenkor a felszín felett általában rendkívüli hideg, akár mínusz 20-30 °C-os hőmérséklet uralkodik, az ehhez képest “meleg” vizet éppen a jégréteg védi meg az azonnali megdermedéstől. Ilyen extrém körülmények között azonban elég a legcsekélyebb, felülről induló, leáramló változás a víz sótartalmát illetően, és máris kialakul a halálos “cseppkő”. A tengerfenéken virágzó élet pedig – amely leginkább tengeri sünök, csillagok és esetleg rákok formájában van jelen hasonló helyeken – akár néhány másodperc alatt kőkemény, kristálytiszta jégrétegbe fagy. A rendkívüli videót a BBC természetfilmesei készítették, köszönjük!

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.