Videó: bioüzemanyag krokodilzsírból

Amerikai kutatók aligátorokból szeretnének bioüzemanyagot készíteni, mivel zsírjukból gazdaságosan lehet hajtóanyagot nyerni.

A szakemberek egyre eredetibb ötletekkel állnak elő az alternatív üzemanyagok előállítását illetően, az algáktól a penészgombákig számos alapanyagot teszteltek már. A Louisianai Egyetem kutatói szerint az Egyesült Államokban évente hétezer tonna aligátorzsír kerül a szemétbe az élelmiszer- és a divatágazat melléktermékeként. Különösen Floridában és Louisianában tenyésztik tömegesen a nagytestű hüllőket húsukért és bőrükért. Kiderítendő, hogy van-e értelme a hulladék hasznosításának, a vegyészek mínusz húsz fokon tárolt krokodilzsírt tanulmányoztak. A tetemekből 40 százalék zsírsavat sikerült kinyerniük, amelynek 70 százaléka hasonlított azokra a növényi zsírokra, amelyekből biodízelt lehet előállítani. A kutatók végül olyan bioüzemanyagot tudtak létrehozni, amely nagyrészt megfelelt a szabványértékeknek.

 
A bioüzemanyag egyre inkább a kritikák kereszttüzébe kerül, mivel az energianövények termesztésének terjedésével az élelmiszer-előállításra felhasznált termőterület csökken. Az Egyesült Államok például egyre több szóját használ biodízel előállítására. A kutatók becslése szerint ha az energiaültetvények aránya meghaladja a 35 százalékot, hiány keletkezhet az élelmiszerpiacon.

 

Így készül a biodízel sütőolajból:

 

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Gazdára találtak az első elektromos járművek a vállalati pályázaton

Megszülettek az első támogatói döntések a kormány februárban megnyitott programjában. Az eddigi nyertes pályázatok alapján 191 vállalkozás kap több mint 849 millió forint támogatást 218 új elektromos gépkocsi megvásárlásához - tájékoztatta az MTI-t szerdán az Energiaügyi Minisztérium (EM).