Videó: 300 ezer embert kellett kitelepíteni

Észak-Kína hatóságai lezárták a strandokat és homokzsákokkal erősítették meg a partvonalat, hogy így készüljenek fel a Muifa tájfun érkezésére. A régió legerősebb vihara az utóbbi években az előrejelzések szerint hétfőn éri el a Shangdong-félszigetet és a rajta fekvő kikötővárost, majd szelídebb trópusi viharrá csendesül.

A déli országrészben viszont a pénzügyi fővárosnak számító Sanghajt már elérte a vihar. Több mint 300 ezer embert kitelepítettek és több ezer hajót hívtak vissza a partra. Az erős szél elektromos vezetékeket és hirdetőtáblákat döntött ki, egy 24 éves férfi eltűnt. “Nem tűnik tájfunnak – mondta egy helybéli a Reuters hírügynökségnek – legalábbis én azt gondolom, hogy akkor sokkal erősebb lenne és nem lennének járókelők se az utcán. A hatóságok azért a hajók visszahívásán és a lakosság biztonságba helyezésén kívül 200 repülőjáratot is töröltek, a távolabbi szigetekhez vezető két nagyobb hidat pedig lezárták, a busz és vonatszolgáltatás rendezetlen.

 
Végigsöpör egész Kelet-Ázsián
Muifa már eddig is több áldozatot szedett: a Fülöp-szigeteken négy halálos áldozatot, Japánban 27 sérültet hagyott maga mögött. A tájfun eddig 310 km-t tett meg, és 23 km/órás sebességgel halad észak felé. A szél ereje nagyjából 140 km/óra. Dél-Koreában a hatóságok árapályra és árvízveszélyre figyelmeztetnek az ország nyugati és déli partjainál,a  Szöul és az egyik sziget közti repülőjáratokat pedig leállították. A heves esőzés a múlt hónapban az árvízzel egyszer már megbirkózó Észak-Korea partjait is eléri. Akkor harmincan meghaltak, több ezer otthon vált lakhatatlanná és sok gazdaság is tönkrement.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.