Veszteséggel kezdett a világ legnagyobb szélerőmű vállalata

A világ legnagyobb szélerőmű kivitelező vállalata a dán Vestas az idei évet is veszteséggel kezdte, még a tavalyinál is nagyobbal, mert egyelőre nem valósult meg a globális energiaipari áttörés a megújítható energiaforrások javára.

Az első negyedévben az üzleti szintű veszteség 69 millióra, a tavalyi első negyedévinél 30 millió euróval nagyobbra duzzadt. A Dow Jones hírügynökség által megkérdezett szakértők átlagban 34,6 millió eurós üzleti veszteséget vártak. Az üzleti eredmény kulcs mínusz 6,5 százalék lett mínusz 4,6 százalék után. Az első negyedévben 72 millió euró nettó veszteséget szenvedett el a Vestas a tavalyi 26 millió eurós veszteséggel szemben. Tavaly hosszú ideig gazdálkodási nehézségekkel küzdött a társaság, éves mérlegét csak az erős negyedik negyedév mentette meg.

 
    A vállalat az eredmény tekintetében gyenge évkezdet ellenére is megerősítette előrejelzését, hogy az idén hétmilliárd eurós értékesítési árbevétel mellett 7 százalékos üzleti eredmény kulcsot ér el, mivel az első negyedévi forgalom mintegy negyedével haladta meg a tavalyi első negyedévit.  Az első negyedévben 1,06 milliárd euró értékesítési árbevételt ért el a Vestas, 24 százalékkal többet az egy évvel korábbi 849 milliónál. A Dow Jones által megkérdezett elemzők 960,4 millió eurós forgalmat vártak.  Az idei első félévben a Vestas el kívánja érni fedezeti pontját, szemben a 2010 első félévi 219 millió eurós üzleti veszteséggel. Az egész szélerőmű ágazatot a megrendelések viszonylag alacsony beérkezése sújtja, a várt fellendülésnek egyelőre nyoma sincs. Az Egyesült Államok és számos európai ország költségvetési helyzete egyelőre nem teszi lehetővé nagyobb környezetvédelmi energiaipari beruházások beindítását, ami fokozott árversenyre kényszeríti a szélerőmű ágazatban működő vállalatokat.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.