Veszélyt jelenthet a szilveszteri petárdázás a házi állatok számára

A közelgő ünnepek alatt szokásos petárdázások és tűzijátékok miatt sok kutya rémül meg és szökik el otthonról, ilyenkor a kertben tartott kutyákat is célszerű beengedni zárt helyre – olvasható a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság Állategészségügyi Szolgálatának tájékoztatójában, amelyet hétfőn az MTI-hez is eljuttattak.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol a főváros utcáin. Az erős hang- és fényhatások miatt megrémült, kerítésen átmászó állatok az utcán olyan környezetbe kerülnek, amely számukra idegen és veszélyekkel teli. Az elszökött állatok egy része ebben az időszakban vagy autóbaleset áldozatává válik, vagy pedig olyan távolságra menekül otthonától, hogy képtelen oda visszatalálni. Ebben az időszakban megnő a közterületről sérülten beszállított állatok száma is – olvasható az összegzésben. A szolgálat azt tanácsolja a gazdáknak, hogy ebben az időszakban csak pórázon sétáltassák az állatokat és mindig legyen rajtuk egy nyakörv a gazda telefonszámát tartalmazó bilétával.

A kutyában lévő kötelező mikrochip a gazda adataival legyen regisztrálva a PetVetData rendszerben, ezt érdemes az állatorvosnál ellenőriztetni is. Ugyancsak célszerű időben egyeztetni az állatorvossal, hogy milyen nyugtatószereket javasol szükség esetére. A kertben tartott állatoknál gondoskodni kell arról, hogy biztonságos, zárt helyen legyenek. Ilyenkor még a kerti kutyákat is érdemes beengedni legalább az előszobába vagy a garázsba. A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a legjobb megoldás az, ha a gazdák otthon maradnak kedvencünkkel és nem hagyják őt magára. Mint írják, amennyiben minden óvintézkedés ellenére a házi kedvenc mégis megszökik, fontos azonnal megkezdeni a keresését a környéken. A főváros területén befogott és a szolgálathoz bekerülő ebekről a www.ebtelep.hu honlapon lehet tájékozódni.

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.