Veszélyes lehet az erdei séta

Sokfelé intenzív havazás kezdődött szerdán késő este. A közlekedésben nincs komolyabb fennakadás, de a Pilisben és a Visegrádi-hegységben fák dőltek az erdei utakra.

Csütörtökre virradóra helyenként 30-40 cm friss hó esett a Pilis és a Visegrádi-hegység magasabban fekvő területein, közölte Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője. A főváros környéki parkerdőkben sok helyen hótörés alakult ki, azaz a fák lombkoronája, ágai a nedves hó súlya alatt séta- és turistautakra, erdészeti utakra dőltek. A felázott talaj miatt egész fák is kifordultak a talajból, ami jelentősen nehezíti a turistautak megtisztítását kezdő erdészek mozgását. Arra kérik a kirándulókat, hogy a veszélyes időszakban ne induljanak a Pilis és Visegrádi-hegység erdeibe, ahol az előrejelzések szerint a hét végén további csapadék várható. Különösen kerüljék el a nehezen járható útszakaszokat, például a Rám-szakadékot. A Budai-hegységben is csak fokozott figyelemmel látogatható az erdőterület, írta a szóvivő.

Nincs fennakadás
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) munkagépei az éjszaka folyamatosan takarították a budapesti főutakat, a közösségi közlekedés hajnalban elindult. Budapesten szerdán este tízkor rendkívül erős, az előrejelzettnél intenzívebb havazás kezdődött. Rövid idő alatt nagy mennyiségű hó esett, ezért Klug Lajos, az FKF Zrt. vezérigazgatója éjféltől elrendelte a legmagasabb, hármas készültségi fokozatot. Az éjszaka változó intenzitással és területi eloszlásban tovább havazott. Az FKF mérései szerint csütörtök hajnalig a budai hegyvidéken 13 centiméter hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb. Mint írták, központi ügyeletük folyamatos kapcsolatot tart a BKK fődiszpécserével. Az FKF az 1200 kilométer hosszúságú fő- és közösségi közlekedési útvonalakon, hidakon, felüljárókon, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszain, az autópályák bevezető szakaszain, a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi úton, a kórházakhoz, egészségügyi intézményekhez, a lakosság ellátásában fontos logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon kezdte meg az utak takarítását.

A mellékutak megtisztítását csak a főutak rendbe tétele után kezdik meg. Az FKF azt írta, hogy a fővárosban ismét téli útviszonyok uralkodnak, ezért minden Budapesten közlekedőtől fokozott türelmet és körültekintést kérnek. Kérték a háztulajdonosokat is, hogy az ingatlanjaik előtti járdaszakaszokat tisztítsák meg a balesetek elkerülése érdekében. Jeges szakaszok is lehetnek. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának reggeli jelentése alapján az ország útjain a legtöbb főút burkolata nedves, jól járható, ugyanakkor a mellékúthálózat egyes szakaszai még síkosak lehetnek a reggeli fagyok miatt. A társaság összesen csaknem 130 munkagéppel és 600 emberrel dolgozik a hóeltakarítási munkákon. A főutak burkolata – az északnyugati országrész kivételével – országszerte vizes, sónedves, latyakos Esztergom, Szentendre és Balassagyarmat térségében, de Harkány környékén jeges szakaszokra számítsanak a közlekedők. Pest és Nógrád megyében fák is dőltek ki, mivel sok helyen a korábbi havazást eső váltotta fel, így a hó súlyát a fák már nem bírták el. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a társaság Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein kaphatnak.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.