Veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében

A legújabb NASA-felmérés szerint potenciálisan veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében.

A kutatás a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer/ széles látószögű infravörös felmérő felfedező műhold) megfigyelésein alapul. Az űrteleszkóp az aszteroidavadászat során olyan objektumokat keresett, amelyek a Naptól számított 195 millió kilométeres “sávban” vannak. Összehasonlításképp, a Föld 150 millió kilométerre van a Naptól – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon. Potenciálisan veszélyesnek olyan égi objektumokat tartanak, amelyek útjuk során 8 millió kilométernél közelebb kerülnek a Földhöz és elég nagyok ahhoz, hogy egy esetleges becsapódáskor regionális vagy globális károkat okozzanak.

A felmérés eredményeként a NASA szakemberei 4700-ra becsülik a potenciálisan veszélyes aszteroidák számát, s véleményük szerint további 1500 olyan százméteresnél nagyobb átmérőjű űrszikla lehet, amely keringése során túl közel merészkedik bolygónkhoz. Mindazonáltal jelenleg ezeknek az objektumoknak csupán 30 százalékát ismerik.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.