Veszélyes a levegő minősége ebben a két hazai városban

Ismét veszélyes a levegő minősége Kecskeméten és Szegeden a szálló por miatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfőn a Facebook-oldalán.

Emellett Debrecenben, Egerben, Miskolcon és Szolnokon is egészségtelen a levegő, tizenegy településen – Budapesten, Dunaújvárosban, Hernádszurdokon, Kazincbarcikán, Oszláron, Putnokon, Sajószentpéteren, Salgótarjánban, Százhalombattán, Tökölön és Vácon – kifogásolt a minősége a levegőhigiénés index alapján. Azt írták: a gyermekek, az idősek, a légúti, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi Központ ezért nem javasolja, hogy veszélyes, illetve egészségtelen levegőminőségű helyeken hosszabban a szabadban tartózkodjanak, nem ajánlja a kültéri fizikai munkavégzést és a sportolást. Kiemelték: a kültéri légszennyezők elsődleges forrása a helytelen lakossági fűtési módok alkalmazása, az avar és kerti hulladék égetése, valamint a közlekedés. A meteorológiai előrejelzés alapján a megélénkülő szél és a csapadék érkeztével kedden várható javulás a levegő minőségében – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.