Veszélyben Kuba?

Újabb tudományos kutatás jövendöli a tengerszint jelentős emelkedését a század végére: kubai tudósok szerint a szigetországot ölelő víz 85 centiméterrel emelkedik 2100-ra az éghajlatváltozás következtében.

Modellezésekből származó eredmények alapján a század közepére, 2050-re 27 centiméterrel emelkedik a tengerszint – közölte Abel Centella, a kubai meteorológiai intézet tudományos igazgatója. Arról nincsenek információk, hogy Kuba milyen óvintézkedéseket tesz a tengerszint veszélyesnek ítélt emelkedése ellen. Marcelo Hernández, a szigetország kormányának tudományos tanácsadója egyelőre annyit mondott, hogy azokat a természetes élőhelyeket kell védeni, amelyek csökkenthetik a tenger előretörését. “Sürgető a mangroveerdők, a korallzátonyok és a tengeri fű, valamint a homokos strandok megóvása. Ezek az ököszisztémák egytől-egyig természetes bástyái a partok éghajlatváltozás elleni védelmének. Ha tönkremennek, nagyobb lesz a kár” – idézte a sajtó Hernándezt. Idén már több nemzetközi kutatás vetítette előre a tengerszint 80-100, néhol még annál is magasabb emelkedését a század végére. Az emelkedés mértéke a széltől, az áramlatoktól és más tényezőktől függően világszerte változó lesz – jósolták szakemberek.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.