Veszélyben a napkollektorok a nyári viharok idején

Az alternatív energiaforrásokat felhasználó berendezések védelmére a nyári viharok időszakában is érdemes odafigyelni, amit már intézményes formában is meg lehet tenni – lakásbiztosítás keretében.

„A magyar háztartásokban is egyre gyakoribb az alternatív energiaforrások felhasználása, amelyek hosszú távú megtakarítást eredményező befektetésként alkalmazhatóak, írja a hvg.hu. Ezek használata egyszeri beruházást követően jelentősen mérsékelheti az energiafelhasználás költségeit, így alkalmazásuk népszerűsége folyamatosan nő” – mondta Tóth István, az Union Biztosító igazgatósági tagja. Az egyik legtöbb helyen megtalálható, megújuló energiaforrást felhasználó berendezés a napkollektor, amely vállalatoknál és magán ingatlanok esetében is egyre gyakoribb. A napkollektor használatával előállított energia négyzetméterenként évi 500-600 kWh, amely 25 ezer forint körüli megtakarítást jelent. A napenergia nem csupán az éves fűtés felét, de az éves melegvíz-igény 70-80 százalékát is fedezheti, a napkollektorok használata ezért az egyik legnépszerűbb energiatakarékos megoldás. Az energiatakarékos fűtésre másik megoldásként a geotermikus fűtési rendszerek alkalmazhatóak, melyek akár 50-60 százalékkal kevesebb pénzügyi megterhelést jelentenek használóiknak a hagyományos fűtési költségekhez képest. A föld hőjét felhasználó berendezés is egyre elterjedtebb az alternatív energiát felhasználók körében.

A szélgenerátor-rendszerek beüzemelése szintén hosszú távú megtérülést jelent: egy 1000 wattos berendezés évi átlag 2000-2500 kW energia megtermelésére alkalmas, ez évi 80-110 ezer forint megspórolását jelenti. „A megújuló energiaforrások alkalmazása költséges befektetés, ezért azok védelmére is célszerű megfelelő hangsúlyt fektetni. A hosszú távú biztonság érdekében a vagyontárgyakra kötött biztosítások megnyugtató segítséget jelenthetnek nem várt események bekövetkeztével.” – tette hozzá Tóth István. A megújuló energia felhasználásához szükséges berendezéseket az ingatlanbiztosítás keretében külön is lehet biztosítani. Egyeslakásbiztosítási termékekben bővítették a védelmi lehetőségek körét, ami kifejezetten a zöld energiát felhasználó eszközökre vonatkoznak. Az ingatlanhoz tartozó napkollektorokra, szélenergia-berendezésekre és az épülethez tartozó geotermikus fűtési szerelvényekre és vezetékekre is kiterjeszthető a védelem. A rongálási károkat és például a napelemek üvegfelületeinek töréskárait is fedezi az ilyen biztosítás.

Ajánlott tartalom

Ismét lehet pályázni a napelemes támogatásra

Az elutasított pályázatok hátterében téves feltételezés állt, miszerint az adószámmal rendelkező magánszemélyek által megjelölt ingatlanokban gazdasági tevékenység zajlik. A bejelentés azután történt, hogy sorra utasították el az ilyen pályázatokat, ellentétben a kiírásban foglaltakkal.