Végleges a döntés, hogy nem épül erőmű Tőketerebesen

Véglegesen eldőlt, hogy nem épül új hőerőmű a kelet-szlovákiai Tőketerebesen.

A szlovák építésügyi és regionális fejlesztési minisztérium ugyanis elutasította a Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság (CES) fellebbezését a kassai megyei építési hivatal döntése ellen, amely tavasszal nem hagyta jóvá kérvényét az új hőerőmű építésére. A döntést kedden hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

A CES képviselője az MTI telefonos megkeresésére nem kívánt nyilatkozni az ügyben.
A Tőketerebesre tervezett  hőerőművet az érintett helyi önkormányzati és állami szervek, civil társulások és az állampolgárok nagy része egyaránt ellenezte. Az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szerint a tiltakozó nyilatkozatokat több mint tízezer ember írta alá a mintegy 22 ezer lakosú Tőketerebesen.
A Cseh-szlovák Energetikai Részvénytársaság Tőketerebes mellett egy 885 megawatt teljesítményű széntüzelésű erőművet szeretett volna felépíteni. A beruházás tervezett értéke 1,3 milliárd euró volt.
A terv tiltakozási hullámot indított el Szlovákiában és Magyarországon is. Az eredetileg kiszemelt helyszín ugyanis alig egy kilométerre volt a város központjától, lakott terület tőszomszédságában.

Az erőműépítést Magyarországon számos hegyaljai, hegyközi és alsó-bodrogközi település ellenezte. Attól tartottak ugyanis, hogy az uralkodó szélirány miatt a tágabb észak-magyarországi régiót, s azon belül a tokaji borvidéket is jelentősen szennyezte volna az ipari létesítmény. Határozottan ellenezte az ötletet a tokaji bort termelő szlovákiai gazdák és vállalkozók társulása is.
A Greenpeace mozgalom közleményben üdvözölte a szlovák hatóságok jogerős döntését. “A káros hatások leginkább hazánkat (Magyarországot) érintenék, mégpedig a világörökségnek számító  Tokaj-hegyalja régiót és a Zemplén területeit. Ezzel egy 2006 óta  fenyegető veszélyforrástól menekült meg Északkelet-Magyarország” – áll a közleményben.

A dokumentum emlékeztet arra, hogy a szlovák hatóságok két körben is megtagadták az engedélyt, mivel a beruházó nem mutatta be szakmailag megfelelő módon a szénerőmű hatásait, a határokon átnyúló hatásokkal pedig egyáltalán nem foglalkozott”.
Stoll Barbara, a Greenpeace kampányfelelőse leszögezte: nem az erőművek ellen vannak általában, álláspontjuk szerint azonban nem szennyező, hanem megújuló energiákra támaszkodó erőművekre van szükség. A klímaváltozás jelenlegi fokán fel sem merülhet újabb szén- vagy ligniterőművek építése. A megújulók már a mai technikai  fejlettségi szintjükön is tökéletes versenytársai a “piszkos” energiáknak, a kormányzatoknak csupán annyit kell tenniük, hogy elhárítsák előlük az akadályokat, és ne támogassák tovább a fosszilis energiahordozókat – húzta alá.
A kampányfelelős a közleményben hozzátette: a Greenpeace célja, hogy ugyanígy megakadályozza a hasonlóan elavult és szennyező Mátrai Erőmű szenes blokkjainak bővítését is.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.