Véd a kiszáradástól az intelligens póló

Egy szenzoros szövetből készült póló megváltoztatja a színét, amennyiben a test felszínén savas vagy lúgos vegyülettel érintkezik. A sportoló így egyből látja, ha folyadékbevitelre van szüksége, mivel elhasználta sótartalékait.

A találmányt a müncheni Moduláris Szilárdtest-technológiai Intézet (EMFT) kutatói fejlesztették ki a mikroelektronika és a mikrorendszer technológia innovatív alkalmazási területeként. A technológiát az orvoslásban is tervezik bevetni – közölték a kutatók a Die Welt című német lap internetes kiadása szerint. Az érzékelőkkel ellátott kötszerek például jelezhetnék a sebgyógyulás előrehaladtát, szenzoros karkötők pedig testfunkciókat mérhetnének.
E példák pedig csak parányi szegletei mindazon lehetőségek közül, amelyeket elénk tár a mikroelektronika és a mikrorendszer technológia – szemléltette Karlheinz Bock, az EMFT megbízott vezetője. A kutatók intelligens implantátumok, irányítható végtagok és mesterséges szervek kifejlesztésén is dolgoznak.
Hogy új technológiákat fejleszthessen ki, a müncheni intézet együttműködik különböző vállalatokkal, például a Siemensszel és a Panasonic-kal. A Siemensszel együtt nemrégiben megalapították a Müncheni Mikrorendszer-integrációs Központot (CMM).

Ajánlott tartalom

Ez a világ legzöldebb fesztiválja?

2023-ban június 1. és június 3. között tartották meg a NorthSide Festivalt, amely a világ egyik legfenntarthatóbb kulturális rendezvénye.