Vécét építenének a Mount Everestre

Környezetvédők megoldást követelnek a Mount Everesten egyre égetőbbé váló problémára: illemhelyek építését sürgetik a világ legmagasabb hegycsúcsán.

Az emberi ürülék problémája egyre nagyobb a Mount Everesten – mondta el Phinjo serpa, az Eco Himal nevű környezetvédelmi szervezet munkatársa. Bár sok expedíció visz magával hordozható vécét, a hordároknak gyakran nem marad más lehetőségük, mint hogy egy hóbucka mögött végezzék el a dolgukat. A 8848 méter magas csúcs első meghódítása óta eltelt ötven év alatt egyre jobban halmozódik a korábbi hegymászások hulladéka. A szélsőségesen hideg éghajlat miatt alig indulnak oszlásnak a hegymászás közben életüket vesztő alpinisták tetemei is. Az Eco Everest Expedition környezetvédelmi szervezet 2008 óta már több mint 13 tonna szemetet, 400 kilogramm fekáliát és négy holttestet hozott le a Mount Everestről.

Ajánlott tartalom

Vasárnap kezdődik a fővárosi tavaszi nagytakarítás

Tavaszi nagytakarítást lesz április 21-én és 28-án a Nagykörúton és környezetében, továbbá a főváros számos forgalmas közterén és csomópontjában a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. és Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében.