Vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3-ra kell előretekerni az órákat.

Vasárnap hajnalban lesz az óraátállítás

Vasárnapra virradó éjjel 2 órakor 3-ra kell előretekerni az órákat.

A MÁV közleménye szerint a belföldi vonatközlekedésben a 2.00 és 3.00 óra között induló személyvonatokat az állomásokról csak az óraigazítás után, legkorábban hajnali 3.00 órakor indítják el.
Mindez négy belföldi járatot érint. A Székesfehérvárról a Déli pályaudvarra hajnal 2:54 órakor induló vonatot 6 perces késéssel, a Somoskőújfaluról Hatvan felé 2:19 órakor induló vonatot 41 perces késéssel, a Lajosmizséről a Nyugati pályaudvarra 2:48 órakor induló vonatot 12 perc késéssel indítják el. A Nyugati pályaudvarról 0:38-kor induló személyszállító vonat Szolnokra 3:19 órakor, papíron 60 perces késéssel érkezik.

A nemzetközi járatok közül a Budapest és Bukarest, valamint a Budapest és Belgrád között közlekedő vonatokat érinti az óraátállítás.     A vonatok a nemzetközi vasúti vonalon menetrend szerint indulnak és közlekednek, a határon történő óraigazítás miatt a belföldi vasúti vonalon közlekednek késéssel.
Az óraátállítás néhány Magyarországra tartó vonat esetében a külföldi vasutak területén történik; a Wiener Walzer EN (Zürich–Budapest), a Venezia EN (Velence–Budapest), a Metropol EN (Berlin–Budapest), a Corona (Brassó–Budapest) és az Ister EN (Bukarest–Budapest) járatoknál késés várható.
A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint a belföldi távolsági, helyközi és helyi járatainak közlekedését nem érinti az óraátállítás. Az óraátállításkor úton lévő nemzetközi autóbuszjáratok a meghirdetettnél 1 órával később érkeznek úti céljukhoz.

A BKV tájékoztatása szerint az átállás az éjszakai buszok menetrendjét annyiban érinti, hogy az óránként vagy gyakrabban közlekedő éjszakai járatok 2.00 és 2.59 közötti indulása természetesen elmarad. A ritkábban közlekedő járatoknál egyedi a szabályozás.
A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A  hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítását lehet elérni.
Az évek során több mint száz országban vették át a nyári-téli időszámítás rendszerét, többek között az egykori EGK tagállamai 1986-ban. 2000-ben az akkor már EU-országok úgy döntöttek, hogy meghatározatlan ideig folytatják az órák évente két alkalommal történő átállítását.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.